Nu folosi cosmetice expirate. 4 riscuri la care te expui

La ce te expui cand folosesti un produs cosmetic

Atunci când vine vorba despre cosmetice, medicii dermatologi atrag atenția asupra folosirii acestora în mod corect. Citește în articolul de mai jos care sunt riscurile la care te expui dacă folosești cosmetic expirate.

Fie că este vorba despre cosmetice pentru femei, cosmetice pentru copii sau cosmetice pentru bărbați, trebuie să avem mare grijă la modul în care le folosim, dar și cum le folosim.

Zilnic, cosmeticienii și medicii dermatologi întâlnesc pacienți care au folosit produse expirate și care le provoacă neplăceri extrem de mari.

Ce se întâmplă atunci când expiră cosmeticele

 

Cea mai mare problemă atunci când expiră produsele este faptul că substanțele chimice din ele se descompun și astfel pot cauza probleme la nivelul pielii.

Aceste produse pot cauza arsuri, iritații și infecții sau erupții cutanate.

Dupa cat timp expira cosmeticele [Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Ce machiaj să porți în 2023 pentru a arăta mereu bine

Indiferent de tipul de cosmetice pe care îl alegi ori de proveniență, trebuie să cunoști încă de la început faptul că valabilitatea acestor produce este esențială pentru sănătatea pielii tale. De aceea, specialiștii recomandă mereu folosirea unor produse aflate în termenul de valabilitate, chiar dacă sunt creme, geluri de duș ori produse de machiaj.

Citește și: Secretele unui machiaj perfect

Riscurile la care te expui atunci când folosești produse expirate

Infecții la nivelul ochilor

 

 Infecțiile sunt principalul risc la care te expui atunci când folosești un produs al cărui termen de valabilitate a expirat.

La nivelul ochilor, folosirea unui rimel sau a unui eyeliner expirat poate duce la boala numită blefarită, o infecție în care se pot umfla pleoapele. De asemenea, și fardurile expirate pot duce la aceste infecții ale ochilor, deoarece pot intra în contact cu mucoasa ochiului. Din acest motiv, aceste produse de make-up au și un termen de valabilitate relativ scurt de 3 sau 6 luni. Specialiștii recomandă produse de unică folosință în cazul machiajului profesional(perii pentru rimel sau pentru farduri) pentru a evita răspândirea bolilor.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citește și: Ce trebuie să ai în geanta de machiaj în fiecare zi

 

Acnee, iritații dermatologice

La nivelului tenului, un fond de ten expirat este un adevărat pericol pentru sănătate,  putând cauza grave probleme. Acest produs poate favoriza anumite bacterii la nivelul pielii, poate provoca iritații, acnee. Durata de valabilitate a unui fond de ten variază între 12 – 18 luni, în funcție de formula folosită, dacă este un fond de ten pe bază de apă sau un fond de ten pe bază de ulei. De aceea, fondurile de ten pe bază de ulei rezistă mai mult. În plus, fondurile de ten care au o pompiță specială și nu permit intrarea aerului au o valabilitate mai mare, așa că poți alege un astfel de fond de ten data viitoare când mergi la cumpărături. De asemenea, poți achiziționa separat o pompiță pentru fondul tău de ten. Înainte de folosire, agită-l bine și păstrează-l în locuri închise, la temperatura camerei.

Cum descoperi ca ai crema de fata expirata [Sursa foto: pixabay]

Citește și: Care este rutina de beauty pentru un ten radiant, strălucitor și sănătos

 

Aceste iritații pot apărea și în cazul folosirii pudrei sau a fardurilor de obraz expirate, care pot acumula bacterii.

Dacă ai avut o iritație a pielii după ce ai folosit anumite produse cosmetice, după tratamentul la dermatolog ar fi bine să dezinfectezi foarte bine pensulele pe care le folosești uzual și să schimbi produsele care ți-au dăunat.

Arsuri

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Anumite produse, precum cremele cu SPF expirate, pot cauza arsuri la nivelul pielii, așa că evită să le folosești dacă nu mai sunt în termenul de valabilitate.

 

Cum îți dai seama dacă produsele tale sunt expirate

Cum afli ca produsele au expirat [Sursa foto: Unsplash]

În primul rând, fiecare produs are menționat pe ambalaj un termen de valabilitate. Fie că este vorba despre 3 6, 9 luni, un an sau trei ani, acest lucru se regăsește pe toate produsele cumpărate. Termenul se referă de la prima dată când deschizi produsul, așa că, dacă este depozitat în condiții corespunzătoare, nu ar trebui să fie probleme.

 

Un alt semn clar al faptului că trebuie să arunci produsele cosmetice este atunci când textura începe să se schimbe, mirosul este diferit, iar ingredientele și emulsiile încep să se separe. De asemenea, se pot observa și schimbări ale culorii produsului sau o peliculă la suprafața produsului, așa cum se poate întâmpla în cazul rimelului sau al tușului.

 



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Efect de întinerire și antirid cu ajutorul produselor cosmetice

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină