Iubesti vara si adori sa stai pe plaja cu orele.
Stiu, vei spune ca ti-am spus de multe ori care sunt regulile de protectie si ca te-am batut deja la cap cu o multime de conditii de care ar trebui sa tii cont.
Iti mai spunem o data care sunt recomandarile dermatologilor pe timp e vara si cum ar trebui sa te feresti de efectele nocive ale bailor de soare prelungite. Si pentru a fi sigura ca ceea ce iti recomandam vine direct de la un medic dermatolog cu experienta, am rugat-o Oana Spanu sa ne enumere cele mai noi si eficiente metode de protectie.
Inca de la inceputul discutiei am aflat despre aparitia, acum 40 de ani, a conceptului de fotoprotectie, dar si despre eforturile industriilor medicale si cosmetice din ultimii 10 ani de a gasi metode de fotoprotectie cat mai eficiente si sigure pentru sanatatea noastra. “Timpul de expunere la UV trebuie redus la cateva minute, maximum zeci minute pe zi, fiind absolut necesar ca intervalul orar 10.00-17.00 sa fie evitat, iar aplicarea repetata a cremelor cu factor de protectie inalt sa se realizeze la 2-3 ore daca stam pe plaja” , a inceput Oana Spanu pledoaria fotoprotectiei eficiente.
Creme sau haine cu SPF? “Se pot utiliza si hainele din material special tip polyester, inchise la culoare, acestea oferind de cinci ori mai multa protectie, deoarece absorb razele UV mai eficient comparativ cu hainele albe. Un tricou de bumbac este echivalentul unei creme cu SPF 5” a subliniat medical dermatolog care mi-a atras atentia sa nu uitam de ochelarii de soare si palarie, de hidratarea continua (consumul de 2-3 litri apa/zi) si de cremele emoliente bogate in lipide, aplicate dupa expunerea la soare! Medicul a insistat asupra nevoii speciale a protectiei copiilor cu creme cu SPF inalt si
Cum folosim corect cremele
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Medicul dermatolog mi-a repetat ABC-ul fotoprotectiei.
Esentiala este aplicarea cremei cu cel putin 20 minute inainte de expunere si neaparat repetarea procedurii dupa imersia in apa.
Pentru fata, exista atat creme, cat si geluri noncomedogenice cu SPF inalt, adresate in special tenului cu acnee.
“Atentie, tenul acneic trebuie protejat de soare, stiind ca acneea e agravata de mediul cald si umed, iar expunerea leziunilor inflamatorii va conduce la hiperpigmentare reziduala”, mi-a explicat Oana Spanu.
Pentru un bronz sanatos si uniform, dar si pentru hidratarea pielii si refacerea filmului de lipide atat de necesar pentru pastrarea integritatii cutanate, dupa plaja, se efectueaza spalarea pielii cu apa calduta si aplicarea cremelor de tip ‘’after sun’’. Acestea hranesc pielea, ii redau tonusul, elasticitatea si calmeaza eritemul (iritatia) provocat de soare.
Expunerea necontrolata la soare
Oana Spanu mi-a explicat ca in urma acesteia putem vorbi despre 2 tipuri de consecinte: pe termen scurt (arsura cutanata, hiperpigmentarea, eruptia de herpes labialis), si pe termen lung, riscul de a dezvolta tumori cutanate. Pe langa arsura solara imediata generata de ultravioletele B, care se poate complica cu febra, frison, greata, varsatura (asa numita insolatie), dupa expuneri intempestive la soare apar hiperpigmentari de tipul melasmei, pistruilor, keratozelor solare si nevilor pigmentari (alunite).
Citeste continuarea pe: www.csid.ro