Punctele negre sau comedoanele sunt o forma de acnee, în care porii pielii sunt astupati.
Atunci când celulele uleioase, moarte, ale pielii astupa aceşti pori, blocându-i, apar punctele negre sau cele albe. Diferenta dintre ele este ca, în cazul punctelor negre, porii înfundati ramân deschişi iar oxigenul din aer oxideaza uleiurile care îl astupa, modificându-le culoarea în maro sau negru. În cazul punctelor albe, porii se închid, iar vârfurile umflaturilor sunt mai albe şi ies în relief.
Alimentatia joaca aşadar un rol foarte important în aparitia punctelor negre, iar o dieta corecta poate duce la diminuarea lor.
Alimentele probiotice, precum chefirul sau muraturile contribuie la eliminarea bacteriilor nocive, în timp ce alimentele bogate în zinc, precum semintele de dovleac, de in, chia sau cânepa îmbunatatesc imunitatea. Pentru sanatatea pielii, medicii recomanda şi consumul alimentelor care contine vitamina A- morcovii, spanacul, ficatul de vita.
La capitolul interzise, intra alcoolul şi cafeaua, zaharul şi alimentele bogate în carbohidrati, ciocolata, prajelile şi mâncarea tip fast-food.
Sursa: jurnalul.ro