Mulți dintre noi au probleme mari cu somnul de când se află în izolare. Experții au găsit motivele pentru care nu te odihnești și cum îți poți îmbunătăți somnul.
Deși lucrăm de acasă, localurile, mall-urile și parcurile sunt închise, acum nu mai avem scuze pentru a nu ne odihni. Cu toate acestea, un număr mare de persoane se simt epuizate pe parcursul zilei, de dimineață sunt mai obosite decât când s-au culcat și unora chiar le este greu să se trezească.
Mai mult decât atât, majoritatea persoanelor au parte de vise extrem de ciudate sau tulburătoare, pe care și le amintesc în detaliu, chiar și după ce s-au trezit, acest lucru fiind foarte rar, în mod normal. Experții au explicat că este normal ca schimbările pe care le-am făcut în viața de zi cu zi să aibă un impact și asupra ritmului circadian.
„Nu pot să dorm în izolare. Nu pot să mă odihnesc. Nu dorm bine.” Iată de ce:
Dacă nu te odihnești cum trebuie, ceasul nostru biologic are un ciclu de 24 de ore care dictează tot- de la când ești cel mai obosit, până la momentul în care celulele sistemului imunitar sunt cel mai active. Un Profesor de Medicina Somnului, de la Universitatea Oxford a explicat că somnul e foarte important în viețile noastre, dar pentru că se întâmplă automat, îl luăm de-a bun, motiv pentru care se produc schimbări majore, din cauza faptului că petrecem atât de mult timp în casă.
„Acum suntem într-un singur loc majoritatea zilei, sau chiar tot timpul. E foarte ușor ca somnul și starea de trezie să se combine. Ne lipsește lumina naturală, tocmai pentru că nu mai petrecem timp afară, în aer liber, motiv pentru care această schimbare de obicei, poate duce la modificarea ceasului biologic și duce la o stare constantă de disconfort sau indispoziție,”a mărturisit Profesorul Espie.
Bun, acum că am aflat motivul pentru care nu putem dormi sau, dacă dormim, nu ne odihnim, trebuie să înțelegem că e ceva normal: lipsa de socializare, de mișcare, grijile sau
lipsa timpului petrecut în aer liber, produc modificări la nivelul întregului organism, dar iată cum ne îmbunătățim somnul.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Încă trei luni de izolare pentru bătrâni? Ce spune ministrul Sănătății despre această posibilitate
Cum îți îmbunătățești somnul. Cum dormi mai bine și cum poți face să te simți odihnit și revitalizat. Pașii esențiali!
Nu sunt foarte multe sfaturi, însă până acum, noi oamenii, nu eram conștienți de importanța acestor acțiuni. E importantă ora la care mâncăm, dacă facem mișcare sau nu, dacă interacționăm cu oameni etc. Acestea sunt măsurile pe care trebuie să le iei pentru a avea parte de un somn cu adevărat odihnitor:
În primul rând, e foarte important să te trezești zilnic la aceeași oră, aproximativ.
Totodată, poți să încerci expunerea corpului la lumina naturală imediatt după ce te-ai trezit, precum și cât ma ides, pe parcursul zilei.
Elementul circadian de la nivelul creierului, este interconectat la lumina naturală, iar când este expus la lumina intensă a dimineții, creierul nostru își va forma un obicei din a recepționa același stimul, în aproximativ același moment al zilei. De asemenea, ceasul biologic/ceasul intern sunt de asemenea puternic influențate de astfel de obiceiuri, de asta exerții nu recomandă să petreci mult timp în pat, după ce te-ai trezit.Până acum ne trezeam, ne pregăteam și mergeam la birou, școală sau facultate, unde socializam de cum intram pe ușă, astfel, este foarte importantă socializarea, de la prima oră a dimineții. Chiar dacă te afli singur în izolare, când te bucuri de lumina naturală a dimineții, imediat după sculare, e bine să realizezi un scurt apel telefonic către cineva drag ție, către colegii de serviciu sau poate chiar un mesaj, prin aplicațiile de mesagerie instant. După ce ai dormit, chiar și un simplu „bună!” transmis unei alte persoane, te poate ajuta să-ți satusfaci o mică parte din nevoia de socializare.
La fel de importantă este și respectarea orarului meselor, măcar în cazul micului dejun. Alimentația este o ancoră, de care corpul nostru se agață pentru a-și ajuta bioritmul să funcționeze la capacități optime, iar dacă vei mânca în aceleași momente ale zilei măcar micul dejun și cina, atunci ritmul biologic va rămâne sănătos și-ți va facilita odihna.
Totodată, poate cea mai de preț recomandare este să păstrezi diferența dintre zi și noapte! Organismul nostru are nevoie ca ziua și noaptea să fie separate foarte clar, astfel: în timpul zilei este bină să țineți draperiile trase, astfel încât lumina naturală să pătrundă în camera și să fiți activ (puteți face orice, fie că vorbim despre exerciții fizice, curățenie, pictat, hobby-uri sau lucru de acasă), în timp ce seara, păstrați o lumină slabă și facei activități care vă pot obosi ochii și chiar induce starea de somn, cum ar fi cititul sau vizionarea unui film.
Cu două ore înainte să vă culcați, este ideal să blocați lumina albastră de pe telefonul mobil, tabletă sau laptop, pentru că un mediu întunecat produce melatonină, și împinge organismul către somn. Acest lucru se poate face din setările telefonului și, cu siguranță vă va ajuta să dormiți mult mai bine.
Citeste si: Vrei sa slabesti? Recomandam dieta indiana. Rezultatele sunt miraculoase