Nu reusesti sa dormi noaptea? Iata ce boli iti strica somnul si ce remedii sunt pentru ele!

Nu reusesti sa dormi noaptea? Iata ce boli iti strica somnul si ce remedii sunt pentru ele!
Nu reusesti sa dormi noaptea? Iata ce boli iti strica somnul si ce remedii sunt pentru ele!

Printre cele mai intalnite afectiuni care nu va lasa sa dormiti se numara tulburarile respiratorii, depresiile si dependenta de alcool.

Depresia- Primul semn al depresiei este asa-numita stare de indispozitie. Urmeaza apoi lipsa de concentrare sau neputinta de a lua decizii, aceasta din urma stare putand fi cauzata si de un somn nelinistit. „Tulburarile de somn sunt cele mai constante simptome ale depresiei, insa sunt considerate mai degraba efectul depresiei, nu cauza ei”, explica psihiatrul Eugen Hriscu.

Specialistii recomanda sa renuntati la somn daca nu adormiti in maximum 15 minute de cand v-ati pus in pat.

„A incerca din greu sa adormiti nu e o solutie. Mai degraba beti un ceai de tei si mergeti in pat cand vi se face somn”, spune medicul.

De regula, cei care sufera de depresie se trezesc dimineata mai devreme si nu pot sa readoarma. Odata inceput, tratamentul antidepresiv imbunatateste calitatea somnului.

Mersul pe jos va face sa va simtiti obositi „chemand” somnul mai repede.

Sunt recomandate exercitiile pe bicicleta medicinala. De asemenea, renuntati la cafea, la nicotina si la alcool inainte de a merge la culcare. „Alcoolul tulbura arhitectura normala a somnului”, spune medicul Eugen Hriscu.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Bronsita- O alta boala care nu va lasa sa dormiti bine este bronsita cronica obstructiva, care ingreuneaza respiratia.

Se manifesta prin stari de gafaiala continua.

Apneea- Apneea (somul intrerupt) este o alta afectiune care alunga somnul. Se manifesta si prin stari de sufocare. „Vorbim de oameni obezi, fumatori, cu tulburari de respiratie”, spune pneumologul Constantin Marica.

Din cauza somnului nelinistit, ziua se simt obositi si ajung sa simta nevoia sa doarma.

Ca tratament, exista doua solutii.

Primul este reprezentat de masti de oxigen speciale, care ajuta pacientii sa nu mai aiba stari de sufocare. Cea de-a doua varianta e o operatie prin care se modifica structuri la nivelul musculaturii cavitatii nazale si la nivelul fetei.

Lipsa unor vitamine si minerale- Deficienta de calciu, magneziu, vitaminele B sau zinc pot, de asemenea, sa nu va lase sa dormiti.

Alimente care va strica somnul- In cazul in care nu suferi de alte afectiuni, problemele cu somnul ar putea fi cauzate de alimentele pe care le mananci la cina.

Printre ”dusmanii” somnului se numara: ciocolata, mancarurile grase, carnea rosie, alimentele bogate in zahar si carbohidrati si condimentele.

Nutritionistii recomanda sa mancati mai mult la micul dejun si treptat sa micsorati cantitatea de alimente consumata la pranz si cina. Masa de seara trebuie sa fie la cel putin doua ore distanta fata de ora de culcare si in niciun caz mai tarziu de ora 22,00.
Susa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies