Printre cele mai intalnite afectiuni care nu va lasa sa dormiti se numara tulburarile respiratorii, depresiile si dependenta de alcool.
Depresia- Primul semn al depresiei este asa-numita stare de indispozitie. Urmeaza apoi lipsa de concentrare sau neputinta de a lua decizii, aceasta din urma stare putand fi cauzata si de un somn nelinistit. „Tulburarile de somn sunt cele mai constante simptome ale depresiei, insa sunt considerate mai degraba efectul depresiei, nu cauza ei”, explica psihiatrul Eugen Hriscu.
Specialistii recomanda sa renuntati la somn daca nu adormiti in maximum 15 minute de cand v-ati pus in pat.
De regula, cei care sufera de depresie se trezesc dimineata mai devreme si nu pot sa readoarma. Odata inceput, tratamentul antidepresiv imbunatateste calitatea somnului.
Mersul pe jos va face sa va simtiti obositi „chemand” somnul mai repede.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Bronsita- O alta boala care nu va lasa sa dormiti bine este bronsita cronica obstructiva, care ingreuneaza respiratia.
Se manifesta prin stari de gafaiala continua.Apneea- Apneea (somul intrerupt) este o alta afectiune care alunga somnul. Se manifesta si prin stari de sufocare. „Vorbim de oameni obezi, fumatori, cu tulburari de respiratie”, spune pneumologul Constantin Marica.
Din cauza somnului nelinistit, ziua se simt obositi si ajung sa simta nevoia sa doarma.
Ca tratament, exista doua solutii.
Primul este reprezentat de masti de oxigen speciale, care ajuta pacientii sa nu mai aiba stari de sufocare. Cea de-a doua varianta e o operatie prin care se modifica structuri la nivelul musculaturii cavitatii nazale si la nivelul fetei.Lipsa unor vitamine si minerale- Deficienta de calciu, magneziu, vitaminele B sau zinc pot, de asemenea, sa nu va lase sa dormiti.
Alimente care va strica somnul- In cazul in care nu suferi de alte afectiuni, problemele cu somnul ar putea fi cauzate de alimentele pe care le mananci la cina.
Nutritionistii recomanda sa mancati mai mult la micul dejun si treptat sa micsorati cantitatea de alimente consumata la pranz si cina. Masa de seara trebuie sa fie la cel putin doua ore distanta fata de ora de culcare si in niciun caz mai tarziu de ora 22,00.
Susa: www.doctorulzilei.ro