Daca mancati putin, dar va ingrasati vazand cu ochii, este posibil sa suferiti de disfunctii ale tiroidei, diabet de tip II, sindromul ovarelor polichistice sau depresie.
Specialistii clasifica obezitatea in doua categorii: obezitate de tip I (asociata consumului alimentar excesiv si sedentarismului) si cea de tip II, provocata de diverse afectiuni. Cei care sufera “de glanda”, asa cum se spune in popor, sunt cei mai predispusi la ingrasare. Cu ajutorul specialistilor, am intocmit un top al celor mai frecvente boli care ingrasa.
Hipotiroidism- Hipotiroidismul (tiroida “lenesa”) apare cand glanda nu produce suficienti hormoni, care sa controleze consumul de energie.
“Glanda tiroida este responsabila de metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Chiar daca mananci putin, rata metabolismului bazal este scazuta, arderile sunt lente si grasimile se depun mai usor. Si disfunctiile minore, care nu sunt depistate la control, pot avea efect de ingrasare, mai ales in contextul sedentarismului”, atrage atentia prof.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Depresie- Depresia provoaca o crestere a nivelului de cortizol, hormonul stresului, cu rol in reglarea metabolismului. “Trebuie sa tratam depresia din timp, pentru ca astfel se poate reduce nivelul de cortizol, care duce la obezitate”, subliniaza dr.
Elizabeth Susman, de la Universitatea Penn State, autorul unui studiu pe acesta tema.Sindromul ovarelor polichistice- In cazul bolii polichistice, ovarele sunt acoperite cu o capsula fibroasa, pe care foliculul ovarian nu reuseste sa o rupa. Primul simptom este absenta menstruatiei-mai putin de cinci cicluri mestruale pe an. Aproximativ jumatate din femeile care sufera de aceasta boala au probleme cu greutatea, acneea si pilozitatea excesiva.
Tratamentul este de tip hormonal.Diabet zaharat de tip II- Multe persoane care sufera de diabet zaharat de tip II se straduiesc sa-si controleze greutatea, insa majoritatea tratamentelor pentru echilibrarea glicemiei predispun la ingrasare. Acestea stimuleaza corpul sa produca mai multa insulina, pentru a reduce nivelul de zahar din sange, insa uneori nivelul acestuia scade atat de mult incat apare o senzatie de foame intensa.
Sindromul Cushing- Boala apare cand organismul este expus la o cantitate exagerata de cortizol. Cresterea in greutate este cel mai frecvent simptom. Printre cauze se numara tratamentul indelungat cu corticosteroizi (pentru astm bronsic, boli reumatice sau alte boli inflamatorii) sau existenta tumorilor glandei hipofize.
Sursa: www.doctorulzilei.ro