Nu toate fibrele sunt bune! Iata ce ar trebui sa consumi de fapt!

Nu toate fibrele sunt bune! Iata ce ar trebui sa consumi de fapt!
Nu toate fibrele sunt bune! Iata ce ar trebui sa consumi de fapt!

Cand vine vorba de fibre toata lumea are aceeasi atitudine: cu cat mai multe cu atat mai bine. Si nu intotdeauna e bine pentru ca fiecare le tolereaza diferit.

 

"Exista fibre solubile, care se umfla si se inmoaie la contactul cu apa. Sunt prezente mai ales in fructe si legume, dar si in amidonul din faina. In organism fac lucruri bune, scad absortia de grasimi din tubul digestiv si amelioreaza nivelul colesterolului. La capitolul digestie cresc senzatia de satietate, ca urmare baloneaza pe moment.
Apoi sunt fibrele insolubile, mai dure si mai agresive, care nu sufera modificari in organism si au doar rol de balast, sa accelereze tranzitul intestinal si sa previna constipatia.
Astfel de fibre exista in taratele din cereale, in faina integrala si in vegetalele mai lemnoase. La persoanele cu intestine sensibile aceste fibre sunt iritante si pot da blocaje intestinale cu durere si disconfort.
Daca vreti sa aveti un aport mare de fibre in dieta, cresteti cantitatea de fibre solubile si evitati excesul de tarate.
Si mai e un lucru de precizat: toate fibrele au aport caloric 0, ele nu pot fi digerate de organismul uman si nu aduc niciun fel de nutrient.
Singurul lor rol e sa dea volum bolului alimentar, sa avem impresia ca am mancat mult.", scrie medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

"Exista fibre solubile, care se umfla si se inmoaie la contactul cu apa. Sunt prezente mai ales in fructe si legume, dar si in amidonul din faina. In organism fac lucruri bune, scad absortia de grasimi din tubul digestiv si amelioreaza nivelul colesterolului.

La capitolul digestie cresc senzatia de satietate, ca urmare baloneaza pe moment. 

Apoi sunt fibrele insolubile, mai dure si mai agresive, care nu sufera modificari in organism si au doar rol de balast, sa accelereze tranzitul intestinal si sa previna constipatia. Astfel de fibre exista in taratele din cereale, in faina integrala si in vegetalele mai lemnoase. La persoanele cu intestine sensibile aceste fibre sunt iritante si pot da blocaje intestinale cu durere si disconfort. 


Daca vreti sa aveti un aport mare de fibre in dieta, cresteti cantitatea de fibre solubile si evitati excesul de tarate. Si mai e un lucru de precizat: toate fibrele au aport caloric 0, ele nu pot fi digerate de organismul uman si nu aduc niciun fel de nutrient. Singurul lor rol e sa dea volum bolului alimentar, sa avem impresia ca am mancat mult.", scrie medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies