Daca pana acum cativa ani, tornadele, incendiile, secetele si inundatiile erau considerate fenomene extreme, dezastrele naturale care s-au produs in toata lumea in ultima perioada sunt semne ingrijoratoare ale schimbarii climatice.
Specialistii spun ca dezlantuirile meteorologice extreme vor deveni ceva normal in viitor. Clima a intrat intr-un montagne-russe, cu perioade din ce in ce mai prelungite de comportament extrem, pe zone din ce in ce mai mari.
Ultimii ani au adus si in Romania fenomene meteo extreme, de la tornade la ploi torentiale cu acumularea unor cantitati-record de apa in numai cateva minute.
Va prezentam cateva reguli simple de protectie individuala fata de furtuni:
INAINTE DE PRODUCEREA UNEI FURTUNI:
- indepartati copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei
- Nu uitati regula de salvare 30/30: adapostiti-va in interiorul unei cladiri daca, dupa ce ati vazut un fulger nu reusiti sa numarati pana la 30 inainte de a auzi un tunet. Ramaneti in interiorul cladirii inca 30 minute dupa ce ati auzit ultimul tunet.
RESPECTATI URMATOARELE REGULI IN CAZUL IN CARE ESTE IMINENTA O FURTUNA:
- intrerupeti orice activitati in aer liber.
- Intrati in casa, intr-o constructie ori intr-un autoturism.
- Desi s-ar putea sa fiti ranit in cazul in care trasnetul loveste masina sunteti mult mai protejat in interiorul vehiculului decat in exterior.
- inchideti ferestrele si usile.
- Evitati dusurile ori salile de baie. Conductele fixe ale instalatiilor pot conduce electricitate.
- Utilizati telefoanele cu fir doar in situatii de urgenta.
- Deconectati aparatele si alte echipamente electrice precum computerele si aparatele de aer conditionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descarcarilor electrice atmosferice.