Gabriela Cristea a dezvăluit, pe rețelele de socializare, ingredientele de care are nevoie pentru dulceața de ardei iute și modul de preparare al acesteia.
Ingrediente:
ardei iuți
ardei kapia
zahăr
oțet
ghimbir
anason
“N-am apucat să fac dulceață de ardei iuți. M-am apucat abia acum, în martie. Să vă explic cât de ușor se face. Avem nevoie de 600-700 grame ardei iuți, 3-4 ardei kapia sau gogoșari.
Trebuie tăiat cotorul, desfăcut în două, și scoase nervurile. Este muncă destul de multă, dar rezultatul e pe măsură. Am terminat de curățat ardeii, iar acum curăț kapia, îi tai în două și la fel, scot semințele. Dulceața e ca și făcută dacă am scos sâmburii.”, a spus Gabriela Cristea.
Cum prepară Gabriela Cristea dulceața de ardei iute
După ce sâmburii au fost scoși, iar ardeii au fost dați prin mașină, Gabriela Cristea a făcut siropul din oțet și zahăr, peste care a pus ardeiul tocat. “Am montat mașina de tocat și dau ardeii prin tocător. Am trecut prin mașina de tocat și ardeiul iute și pe cei kapia.
Am cântărit 500 ml de oțet și 500 de grame de zahăr, punem peste și dăm la foc să facem siropul. Am fiert zahărul și oțetul, însă atenție la vaporii de oțet pentru că sunt extrem de deranjanți. Eu, de regulă, fac dulceața afară, dar acum o fac într-o zonă în care nu locuim. După ce am fiert siropul vreo 5 minute, adăugăm ardeiul. Spre final, am zis să mai aromatizez puțin și am pus 2 bucăți de ghimbir și o stea de anason.
Nu sunt obligatorii acestea, dar dulceața va fi mai aromată. Ea este destul de lipicioasă, se ține bine, s-a legat. Am oprit-o și e momentul să o punem în borcane. Borcanele le-am sterilizat, punem dulceața în ele și le fierbem pentru a ține mai bine. Dulceața mea a ieșit destul de închisă pentru că am avut ardei iuți verzi. Nu vă mai zic de gust.”, a mai spus Gabriela Cristea.