Un nou studiu publicat in International Journal of Cancer a scos la iveala ca un nivel crescut de seleniu in organism scade riscul de cancer de colon.
Surse naturale importante de seleniu sunt nucile de Brazilia, pestele (tonul, halibutul, sardinele, cambula, somonul), crustaceele (stridii, midii, creveti, scoici), carnea (vita, ficat, carne de miel, carne de porc), ouale, cerealele (germeni de grau, orz, orez brun, ovaz).
Oamenii de stiinta de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie au descoperit ca seleniul are un rol important in prevenirea cancerului de colon, iar un nivel mai crescut de seleniu este asociat cu un risc mai scazut de imbolnavire.
Potrivit National Institutes of Health, seleniul joaca un rol important in producerea hormonilor tiroidieni si in sinteza ADN-ului si protejeaza impotriva stresului oxidativ si infectiilor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Desi in cantitati mici, seleniul este prezent in toate tesuturile corpului, avand concentratia cea mai mare in rinichi, ficat, splina si pancreas.
Doza zilnica recomandata
Copii (sub 3 ani): 20 mcg
Copii (4-8 ani): 30 mcg
Copii (9-13 ani): 40 mcg
Adolescenti (14-18 ani): 55 mcg
Adulti (19 ani si mai mari): 55 mcg
Femeile gravide: 60 mcg
Femeile care alapteaza: 70 mcg
Sursa: www.doctorulzilei.ro