Specialista kfetele.ro, Vera Daghie, a vorbit despre trofologie, selectarea și combinarea corectă a alimentelor.
Așa cum am mai spus, sunt adepta rezolvării problemelor de greutate și sănătate abordând calea
științifică a unui program nutrițional echilibrat, care să răspundă nevoilor corpului fiecaruia printr-o DIETĂ PERSONALIZATĂ.
Însă, cert este că pe noi nu ne îngrașă neapărat atât CÂT mâncăm, ci mai degrabă ceea CE mâncăm (calitatea alimentelor) și, mai ales CUM le combinăm între ele.
Astfel, un lucru esențial în orice dietă îl reprezintă TROFOLOGIA – căci despre ea este vorba, știința care se ocupă cu combinarea corectă a alimentelor. Nu vă îngrijorați, căci nu vom intra foarte mult în amănunte teoretice – doar un scurt ABC nutrițional și practic câteva variante de meniu: cum ne putem organiza farfuria “corectă” versus farfuria “incorectă”, atunci când ne interesează cum să mâncăm corect, și, până la urmă sănătos, căci despre asta este vorba, nu-i așa?
Hrana noastră este formată din 3 grupe principale de alimente: proteinele (aminoacizii), lipidele (grăsimile) și glucidele (carbohidrații).
PROTEINELE sunt acei aminoacizi care reprezintă o parte foarte importantă din componența mușchilor, țesuturilor celulelor și nu trebuie să lipsească din alimentația noastră zilnică.
GRĂSIMILE au și ele rolul lor foarte bine prestabilit în alimentația noastră. Astfel, dintr-o medie de 2.000 de calorii pe zi, circa 25-35% le reprezintă grăsimile. Sunt de departe însă și cele mai calorice (1 g de grăsime reprezintă aportul a 9 calorii), însă, ele sunt indispensabile bunei funcționari a organismului, contribuind la un sistem imunitar puternic, la buna funcționare a creierului.
GLUCIDELE sau carbohidrații, reprezintă de fapt baza celor 3 categorii principale, cu un procentaj între 45-65% din totalul caloriilor zilnice, fiind combustibilul major, principal al organismului nostru și singura sursă de fibre. Odata ce sunt consumate, ele se transformă în zahăr și amidon în organism, deci glucoză. Corpul nostru are nevoie indispensabilă de glucoză, de la simplul act al respirației până la antrenamente fizice. În plus creierul funcționează numai dacă are acces la glucoză. Și aici vreau sa trag un mare semnal de alarma. Atenție! Cei care țin diete unde se restricționează sau chiar se elimină aportul de carbohidrați – sunt foarte periculoase pentru sănătatea noastră fizică si psihică!
Astfel, în primul rând, dacă ne gândim să asigurăm organismului sursa principală de proteină: carnea, peștele, brânza, oul, iaurtul, haideți să vedem dragii mei cu ce combinăm corect, sau incorect, PROTEINELE.
Să începem cu farfuria CORECTĂ. Așadar, ce aș pune eu pe această farfurie?
⦁ Un grătar: curcan, pui, vită sau un pește. Cu ce ar fi corect să combinăm aceste alimente? În niciun caz Proteina- carnea în cazul nostru, NU se va combina niciodată cu tot ceea ce înseamnă Carbohidrați. Și aici vorbim de pâine, de paste, de orez, evident, cartofi, mămăligă… NICIODATĂ!
⦁ Proteinele se vor combina cu Legume! Orice înseamnă legumă: că este vorba de un ardei, de o ceapă, de o roșie sau doar de o salată, putem să le combinăm cu proteine fără niciun fel de problemă. (Pentru cei cu intoleranță la crudități, merg și legume înnăbușite/ la abur.)
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
⦁ Dacă este sezonul rece și nu avem acces imediat la astfel de legume, atunci putem combina carnea cu murături. Atenție însă la cei hipertensivi, deoarece conținutul de sare al murăturilor este destul de ridicat, deci și murăturile se vor consuma cu moderație și bine spălate înainte.
⦁ Mai merge să combinăm carnea cu o salată de varză, de baby spinach…, dragii mei, repet, orice înseamnă legume.
⦁ Cine suportă și ardeiul iute este mai mult decât bine-venit, deoarece capsaicina conținută de ardeiul iute face minuni la sănătatea inimii și nu numai, accelerează și metabolismul.
Acum să trecem la combinațiile corecte sau incorecte ale CARBOHIDRAȚILOR.
Cum spuneam carbohidrații, reprezintă sursa noastră principală de energie și sunt indispensabili funcționării optime a organismului.
Dar haideți să vedem, ce alegem: o porție de cartofi prajiți SAU o porție de cartofi la cuptor cu rozmarin?
Bineînțeles, cartofii la cuptor sunt varianta optimă, diferența între cele doua feluri nu o reprezintă “decât” aportul de grăsimi saturate și nu numai: 100 g de cartofi prăjiți reprezintă cca 300-320 de calorii, pe când 100 g cartofi copți reprezintă 90 de calorii și grasimi saturate mult mai puține.
Pe cartofii copți mai putem să adăugăm de asemenea, una dintre grăsimile bune, nesaturate, cum ar fi: uleiul din sâmburi de struguri, din semințe de in, uleiul de rapiță, de avocado. Sunt grăsimi bine-venite și merg foarte bine în această combinație.
Citește și: Adevărul despre moartea lui Gabi Cotabiță! România, în șoc- stirilekanald.ro
Dar totusi, dacă optăm o dată pe an pentru o porție de cartofi prăjiti- caci suntem oameni, nu-i așa?, Atunci haideți măcar să o facem în condiții mai puțin rele. Cu ce putem să combinăm cartofii prăjiți? Oricum, în orice formă și în orice poziție, cu orice fel de legume, pornind de la legume de sezon: varză, salate în orice fel de combinații, cu mujdei de usturoi, cu murături.
PONT: Cartofii “prăjiți” sunt foarte delicioși dacă îi tăiem pai, îi stropim cu puțin ulei de măsline și un vârf de boia, și-i vom da la cuptor (pe o hârtie de copt) pentru circa 15 minute.
Cu ce să NU combinăm cartofii prăjiți? Repet, în niciun caz carbohidrații nu se combină cu proteinele. NU, NU, NU! În niciun caz cu pâine, cu carne sau cu brânză. DOAR cu legume, iar pentru cei care prezintă intoleranțe digestive, putem sota legumele într-o grasime buna, cum ar fi untul de calitate, NU margarina!
Dacă tot suntem la capitolul carbohidrați, aș dori să vorbim un pic și despre PÂINE – pâinea care este indispensabilă românului… (Știați că suntem în topul Europei ca cei mai mari consumatori de pâine- circa 9 kg/ persoană/ lună…?)
Ce înseamnă pâine? Strict ne gândim că pâinea este făină, și acum importanța alegerii stă doar în mâinile noastre. Ce alegem? O pâine dintr-o făină albă, care este mult mai gustoasă mai ales când miezul este cald, când coaja este crocantă sau o pâine dintr-o făină integrală, o pâine mai puțin gustoasă, dar cu calități nutriționale net superioare?
Pâinea nu trebuie să lipsească din alimentația noastră, dar dragilor, haideți să alegem pâinea de buna calitate, din făină integrală, care ne aduce un aport suplimentar de fibre, vitamine din complexul B-urilor, magneziu, zinc, proteine vegetale, spre deosebire de pâinea albă – la care miezul este numai amidon și are numai calorii “goale” cum mai sunt numite, și aduce organismului un surplus mare de calorii. Atenție însă, nu orice pâine neagră, maronie, este și integrală. Trebuie să ne uităm foarte atenți pe etichetă, să verificăm dacă se folosesc coloranți sau alți aditivi. Atenție mare!
Acum, că am descoperit care pâine este bună, poate vă întrebați și cu ce putem să asociem pâinea, până la urmă? Mai ales când copilașii noștri au nevoie de niște sandwich-uri și nu numai ei, nu-i așa?
Dragilor, putem să facem din pâine niște bruschette – adică niște pâine prajită, dar nu uitați vorbim de pâinea de calitate- pâine de secară, cu semințe, integrală, din care putem face diferite tipuri de bruschette: cu roșii, puțin ulei de măsline și oregano sau cu orice alt fel de legume- cu ardei copt, cu pastă de avocado, cu dovlecei rondele la grătar sau chiar cu salată de vinete, numai că, atenție, în salata de vinete să nu existe maioneză!
Deci, ca orice carbohidrat, pâinea merge bine combinată cu orice fel de legume. Iar pentru cei care doresc să își păstreze silueta, putem scoate chiar de tot pâinea din sandwich-uri, și să mâncăm salata de vinete sau icrele sau zacusca, pe o felie de ardei gras sau pe o frunză de salată iceberg: punem puține vinete, apoi câteva feliuțe de roșii și o frunză de busuioc!
Încercați si voi acasă astfel de combinații și apoi abia aștept să împărtășim impresiile si experiențele”, explică dr. Vera Daghie (tel. 0760862499) .