Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Potrivit datelor OMS, anual, la nivel global, se inregistreaza 60.000 de decese cauzate de acest tip de cancer. Conform membrilor Societatii Romane de Dermatologie (SRD), la noi in tara se inregistreaza pana la 2.000 de noi cazuri pe an.
Specialistii in dermatologie puncteaza: soarele este principalul vinovat al aparitei acestei maladii. “Soarele ofera organismului si beneficii. Razele lui mentin bioritmul, ajuta la sintetizarea vitaminei D in organism si au efect antiinflamator”, spune conf.
Primele simptome care trebuie sa ne alarmeze si sa ne trimita la medic sunt:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
1. Leziunile cutanate care sangereaza sau nu se vindeca, prezente pe orice suprafata a pielii, inclusiv pe fata;
2. Orice leziune care isi modifica marimea sau culoarea, sau care prezinta zone de culori diferite;
3.
“Exista si persoane care au risc crescut de aparitie a cancerelor de piele sau ochi. Astfel persoanele cu tenul deschis, care nu se bronzeaza, ci se inrosesc sau se ard la expunerea la soare sunt mai expuse riscului de cancer de piele. De asemenea, recomand atentie sporita persoanelor care prezinta alunite sau pete pigmentare pe suprafata corpului. In plus, persoanele cu ochii albastri au mai putin pigment in iris, ceea ce inseamna o protectie scazuta a retinei, deci o posibilitate mai mare de a dezvolta afectiuni oculare din cauza radiatiilor solare”, avertizeaza dr. Dan Georgescu.
Ne putem proteja?
O meta-analiza a 18 studii care au explorat influenta cremelor protectoare impotriva efectelor nocive ale UV a aratat rezultate discordante si nu s-a putut evidentia o scadere semnificativa statistica a riscului de melanom malign.
De aceea, cel mai bun factor de protectie ramane limitarea expunerii la soare, sau la surse artificiale de UVDe asemenea, autoexaminarea periodica a alunitelor este foarte importanta
Sursa: www.doctorulzilei.ro