O molecula care este capabila sa elimine placile de proteine beta-amiloide ce se formeaza la nivelul creierelor afectate de maladia Alzheimer si sa stimuleze memoria si capacitatea de invatare a fost testata cu succes pe soareci, au anuntat cercetatorii din Coreea de Sud, citati de Reuters.
Modul in care molecula respectiva reuseste sa elimine acele placi amiloide nu este inca pe deplin cunoscut de oamenii de stiinta, scrie MEDIAFAX.
Acest studiu de mica amploare, publicat in Nature Communications, lasa sa se intrevada posibilitatea dezvoltarii unei metodologii eficiente pentru a vindeca boala, chiar si atunci când aceasta s-a instalat pe deplin in creierele afectate de Alzheimer, au explicat expertii medicali in dementa.
Cercetatorii asiatici nu detin insa deocamdata nicio dovada ca metoda va functiona si pe oameni si spun ca vor continua sa efectueze teste pe animale timp de mai multi ani, inainte de a testa procedura pe pacienti umani.
In prezent, nu exista un tratament care sa vindece maladia Alzheimer. Tratamentele actuale pot sa atenueze simptomele, insa oamenii de stiinta vor sa gaseasca metode pentru a preveni, a stopa si chiar a inversa boala.
Pe masura ce maladia progreseaza, tot mai multe placi (fragmente de proteine beta-amiloid) se formeaza in creier, iar celulele cerebrale sanatoase incep sa moara.
Cercetatorii cred ca prevenirea sau indepartarea placilor amiloide ar putea ajuta pacientii, iar multe medicamente care servesc acestui scop sunt in prezent in faza de dezvoltare.
Un medicament care este in continuare in etapa de testare, denumit Aducanumab, pare sa stopeze procesul de formare a placilor amiloide, insa doar daca medicamentul este administrat intr-un stadiu incipient, inainte ca boala sa avanseze si sa se extinda in creier.
Cercetatorii din Coreea de Sud cred ca molecula pe care au descoperit-o, EPPS, este eficienta chiar si atunci când placile amiloide sunt deja formate.
Ei au administrat EPPS- prin apa de baut, vreme de doua saptamâni- soarecilor cu Alzheimer, pe care i-au monitorizat timp de trei luni dupa aceea, pentru a verifica eventualele efecte ale medicamentului.
In comparatia cu grupul de control, alcatuit din soareci care au primit apa de baut obisnuita, soarecii care au primit EPPS au obtinut scoruri mai bune la testele de memorie si la cele de invatare si rezolvare a unor probleme (gasirea iesirii dupa parcurgerea unui labirint).
Şoarecii cu EPPS au prezentat, de asemenea, mai putine placi amiloide in creierele lor, la sfârsitul testelor, in comparatie cu masuratorile efectuate la debutul testelor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro