În prezent, momentan în dezbatere publică, există un nou proiect de lege. Acesta va aduce modificări importante în legătură cu apărarea populației. Printre noile schimbări se regăsesc unele care se referă la nerespectarea regulilor.
În momentul intrării în vigoare a legii, bărbații cu vârste cuprinse între 20-35 de ani, vor fi cei vizați, în cazul abaterii de la legislație.
Cine poate fi afectat de lege
În curând, legislația privind pregătirea populației pentru apărare va fi modificată. Momentan, proiectul de lege este doar la stadiul de dezbatere publică. Noul proiect de lege, vizează modificarea Legii 446 din 2006, referindu-se la pregătirea populației pentru apărare. De asemenea, aceasta va schimba și modul în care oamenii din acest domeniu vor fi sancționați. Bărbații cu vârste între 20-35 de ani, rezerviștii și rezerviștii voluntari, vor putea fi sancționați contravențional, în cazul în care se vor abate de la legislație.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Întârzierea poate aduce o amendă de peste 3000 de lei
Proiectul de lege spune că persoanele care nu se vor prezenta la data, ora și locul prevăzute în ordinul de chemare sau notificare, pentru a clarifica situația militară, vor plăti amenzi între 1.020
și 3.060 de lei. Mai mult, această sumă va fi plătită și de cei care nu se prezintă la exercițiile și antrenamentele de mobilizare.Care sunt cele mai mari amenzi ale proiectului
Citeste si: Calendar ortodox 4 august 2022. Ce sărbătoare este joi?
Noul proiect de lege prevede sancționarea cu sume cuprinse între 2.040 și 4.080 de lei, pentru cei care se prezintă cu întârziere la comisia locală de recrutare și încorporare, în cazul în care întârzierea depășește trei zile. Există și amenzi mai mari, cuprinse între 4.080 și 8.160 de lei. Acestea se aplică pentru aceia care refuză primirea ordinului de chemare, care întârzie nejustificat la recurtare-încorporare, pentru concentrare, pentru mobilizare sau pentru clarificarea situației militare, la instituirea stării de urgență, a stării de asediu sau la declararea mobilizării, sau a stării de război.
Serviciul militar alternativ trebuie făcut de către cei care, din motive religioase, sau de conștiință, nu vor să îndeplinească serviciul militar normal.
Citeste si: Sporturi pe care să le practici vara aceasta ca să te menții în formă