Tratamentul cu anticorpi monoclonali, numit imunoterapie ”programeaza” sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace cancerul.
Saptamana trecuta, New England Journal of Medicine a raportat cum anticorpii monoclonali au fost atat de eficienti impotriva cancerului de piele incat au topit tumora de pe abdomenul unei femei.
Cum functioneaza, mai exact imunoterapia? Pentru a intelege acest tip de tratament trebuie mai intai sa stiti ca cea mai periculoasa caracteristica a celulelor canceroase este aceea de a pacali sistemul imunitar. Astfel, cancerul se dezvolta fara ca sistemul imunitar sa-l perceapa ca fiind periculos pentru organism.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Anticorpii monclonali sunt create in laborator prin clonarea repetata a unui anticorp creat special pentru a ataca un anumit tip de antigen care se gaseste suprafata celulelor canceroase.
Pentru studiu, cercetatorii au folosit doua tipuri de anticorpi monoclonali, aprobati de FDA pe 142 de pacienti cu melanom metastatic. Unii dintre pacienti au primit ipilimumab combinat cu nivolumab apoi cercetatorii au comparat rezultaltatele cu cele ale pacientilor tratati doar cu ipilimumab.
Desi aceste medicamente functioneaza diferit, ambele declanseaza activarea si proliferarea celulelor T, celulele sistemului imunitar care lupta cu cancerul.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro