Unele estimări sugerează că, dacă în prezent zece angajați susțin opt pensii, peste zece ani raportul va fi de unu la unu, iar sistemul public de pensii s-ar putea prăbuși.
Nu există nicio garanție că statul va plăti acest drept în viitor pentru angajații care sunt în prezent acoperiți de o pensie publică.
Citește și: Vești importante pentru mamele care au copii la școală. Ce se întâmplă de la data de 3 mai 2023
O salariată susține 8 pensionari
Populația României continuă să scadă și, potrivit proiecțiilor ONU, va ajunge la aproape 15,7 milioane de locuitori în 2050.
Numărul de pensionari va depăși numărul de angajați, iar conform spuselor unui român, acesta nu se bazează pe pensia de stat deoarece este foarte mică.
„Nu mă bazez pe pensia de stat pentru că este foarte mică”, a spus un român.
Florin Calotă, profesor de educație financiară, a spus că alternativa pe care o avem este cea a investițiilor în acțiuni, deoarece piața de capital are o capacitate mai bună de a absorbi inflația.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
„Alternativa pe care o avem este cea a investiţiilor în acţiuni, pentru că piaţa de capital are o capacitate mai bună de a absorbi inflaţia”, spune Andreea Nica, analist financiar. „Ne gândim la produse pe termen lung. Dacă aş fi pus acum 10 ani 100 de lei într-un fond de acţiuni, astăzi aş fi avut 202 lei. Ne gândim şi la pensia privată – pilonul 3”, recomandă Florentina Calotă, profesor de educaţie financiară.
Pilonul III și beneficiul acestuia
În prezent, 10 fonduri de pensii facultative gestionează fondurile românilor aparținând celor trei piloni; potrivit datelor ASF, în februarie 2023 existau peste 637.000 de participanți.
„Pentru pilonul III- avem şi un beneficiu al deductibilităţii fiscale pentru aproximativ 150 de lei pe lună – putem să transferăm banii direct din salariul brut”, adaugă Andreea Nica, analist financiar. „Este un lucru excepţional, după părerea mea. Ar ajuta fantastic”, crede un român.
Andreea Nica, analist financiar, a mărturisit că în cazul celor care au deja pilonul 2 și poate și 3, trebuie să înțeleagă că ei au o expunere foarte mare în titluri de stat.
„În cazul celor care au deja pilonul 2 şi, poate, şi pilonul 3, trebuie să înţeleagă că ei au o expunere foarte mare în titluri de stat.
După 35 de ani de muncă, ai parte de doar o treime din ce s-a strâns
De aceea, fondurile de pensii private, depozitele și conturile de economii sunt opțiuni de luat în considerare pentru pensie!
„Să presupunem că o persoană economiseşte 150 de lei lunar, timp de 35 de ani. La un câştig real de 1%, va strânge în cont 75.000 de lei, adică puţin peste 15.000 de euro. Dacă randamentul ar fi mai bun, de 3% spre exemplu, ar strânge în cont 110.000 de lei, adică 22.000 de euro”, s-a arătat în cadrul unei emisiuni TV.
O simplă simulare de calcul a arătat că o persoană care a cotizat în sistemul public de pensii timp de 35 de ani la nivelul salariului mediu brut la nivel național ar încasa aproximativ 600.000 de lei, dar ar primi la pensie 200.000 de lei, de trei ori mai puțin.
Citește și: „Sunt atâția care n-au nici măcar bani de-o pâine.” Saveta Bogdan a răbufnit. Ce i s-a întâmplat artistei