O simpla infectie la nivelul corpului poate avea un impact atat de puternic asupra creierului, incat poate duce la scaderea coeficientului de inteligenta, potrivit unui nou studiu.
Cercetatorii danezi, citati de Daily Mail, sustin ca legatura este cat se poate de reala si, cu cat mai numeroase sunt infectiile cu atat mai mare este impactul la nivel cerebral. Ei avertizeaza ca efectul poate dura ani de zile.
In timp ce efectul a fost observat in urma infectiilor aparute in diferite parti ale corpului – cum ar fi stomacul, tractul urinar sau la nivel tegumentar – manifestarea cea mai puternica a aparut in urma infectiilor la nivelul creierului.
Cercetatorii au observat ca cei care fusesera internati in spital ca urmare a unei infectii aveau un coeficient de inteligenta mai mic cu 1.6 decat media. In cazul celor care au ajuns la spital de cinci sau mai multe ori, scorul era cu 9.44 mai mic decat media. Coeficientul mediu de inteligenta nu depaseste 115.
Cercetatorii sustin ca studiul este cel mai mare de acest tip realizat pana in prezent si demonstreaza legatura evidenta intre nivelurile infectiei si reducerea capacitatilor mintale.
Potrivit studiului, publicat in revista PLOS ONE, cu cat infectia este mai severa, cu atat mai puternic este efectul asupra creierului.
Autorul studiului, doctorul Michael Eriksen Benrós, de la Universtitatea din Copenhaga sustine ca infectiile pot afecta creierul direct, dar si prin intermediul inflamatiilor periferice, care afecteaza deopotriva creierul si capacitatea mintala.
“Infectiile erau asociate, pana acum, atat cu depresia cat si cu schizofrenia, fiind demonstrata si legatura cu modificarea capacitatilor cognitive in cazul pacientilor diagnosticati cu dementa. Acesta este primul studiu de anvergura care sugereaza ca infectiile pot afecta atat creierul cat si capacitatile cognitive ale pacientilor sanatosi” sustine Benrós. Acesta a adaugat ca nu doar infectiile ci si sistemul imunitar poate avea un rol in afectiuni mintale.
In mod normal, creierul este protejat de sistemul imunitar, dar poate fi, totusi, afectat de infectii si inflamatii.
“Putem observa ca si creierul este afectat de tot felul de infectii, astfel ca este important sa continuam cercetarile in privinta mecanismelor care stau in spatele legaturii dintre sistemul imunitar si sanatatea mintala”, a mai spus Benrós.
Studiul a fost realizat de un grup de cercetatori de la universitatile din Copenhaga si Arhaus si a presupus urmarirea unui numar de 190.000 de danezi nascuti intre 1974 si 1994, al caror coeficient de inteligenta a fost evaluat in perioada 2006 – 20012. Aproximativ 35% dintre subiecti au fost spitalizati din cauza infectiilor inaintea derularii testului.
“Se pare ca insusi sistemul imunitar poate afecta creierul intr-o asemenea masura incat capacitatile cognitive, masurate in urma testului de inteligenta, vor fi afectate mult timp dupa vindecarea infectiei”, adauga Eriksen Benrós. Cercetatorul spera ca afland mai multe despre aceasta legatura vor putea fi prevenite afectiunile la nivel mintal si imbunatatite viitoarele tratamente.
Experimentele precedente realizate pe animale au demonstrate ca sistemul imunitar poate afecta capacitatile cognitive.
Sursa: MEDIAFAX
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro