Multe studii au stabilit faptul că la baza stărilor de furie și a comportamentului violent stă frustrarea, o stare psihoemoțională cu caracter universal. De obicei, oamenii nemulțumiți, supărați și dezamăgiți tind să caute în mod general greșeli la alte persoane, lucru pe care mulți poate nu îl înțeleg.
Ni se întâmplă să întâlnim aproape zilnic persoane care se confruntă cu această stare de natură psihoemoțională, multe dintre ele nefiind conștiente de ceea ce demonstreză la exterior. Frustrarea se găsește în atitudinea celor care au trecut prin episoade de interzicere a anumitor dorințe, necesități sau cerințe, deci este rezultatul general al unei inhibiții, interdicții sai insatisfacții.
Citeste si: Evenimente care duc la depresie şi cum te poţi vindeca
Ce este frustrarea
Frustrarea este o stare ce poate manifesta violență fizică și/sau verbală, ca o modalitate de eliberare și detensionare. Aceasta poate apărea în comportamentul persoanelor sub forma stărilor deprimate, apatice sau ursuze, având ruminații și gânduri suicidare.
De asemenea, frustrarea este un fenomen psihic omniprezent și inevitabil, fiind inseparabilă de istoria vieții fiecărui om. Reprezintă și una din cauzele principale ale agresivității umane și existenței violenței în plan social.
Psihologul Radu Leca a explicat, pentru CSID, faptul că frustarea ajunge să devină parte dominantă din comportamentul oamenilor din cauza neputinței de a efectua un anumit lucru. Atunci când simțim că nu avem condiția de duce la bun sfârșit ceva, chiar dacă ne sacrificăm în fel și chip, intervine frustarea, supărarea pe propria persoană din cauza faptului că ne înțelegem propriile limite, dar nu le acceptăm.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„Din neputinţă. Când subiectul simte că nu poate face ceva anume, devine irascibil, uneori, chiar şi agresiv. Subiectul este supărat pe el însuşi, pentru că îşi înţelege propriile limite. Ştiind asta, nu poate decât să dezvolte gradual inteligenţa emoţională. Prin intermediul inteligenţei emoţionale, frustrările pot fi ţinute sub control. Dacă răspundem corect la întrebarea „De ce ne simţim frustraţi”, cu siguranţă, în timp, o să conştientizăm sursele frustrărilor. Ce atrage conştientizarea frustrărilor? Schimbarea stării de nelinişte în linişte. Imediat? Nu. În timp. Agresivitatea dispare, iar subiectul devine împăcat cu ceea ce simte, poate şi este”, explică Radu Leca pentru CSID.
Potrivit acestuia, frustarea este un răspuns emoțional care poate, în timp, să se transforme în agresivitate verbală sau fizică.
„Un răspuns emoţional ce în timp se transformă în cauză a agresivităţii.
Citeste si: 3 Sfaturi pentru un stil de viață sănătos. Pune-le în practică și viața ta se va schimba
Cum poți scăpa de frustrări
Pentru a scăpa de această stare trebuie, în primul rând, să încerci pe cât posibil să îți pui toate gândurile în ordine. Ai putea să îți faci o listă imaginară sau, de ce nu, reală, în care să îți notezi reușitele de până acum, și nu doar pe cele de natură profesională. Continuă rândurile cu planurile tale care au dat greș, dar și cu ceea ce îți propui să faci pe viitor.
Încearcă să vezi problemele drept șanse excelente de a te dezvolta, de a învăța și de a te cunoaște mai bine. Astfel, îți testezi limitele și îți poți chiar demonstra că ești în stare să obții lucruri minunate chiar de la propria persoană.Atunci când nu ești mulțumită de ceea ce ai realizat până acum sau pur și simplu ești dezechilibrată din punct de vedere emoțional din cauza altor lucruri, plângi cu voce tare. Conform profesorului doctor William Frey, biochimist la Centrul Medical Ramset din Minneapolis, prin plâns nu facem nimic altceva de decât să dăm voce sentimentelor negative. În acest mod te poți elibera de tensiunea acumulată în propriul tău organism.
Citeste si: Semne că iubitul tău ar putea fi sociopat. Simptomele care trebuie să-ți dea de gândit
Sentimentele de mânie și de frustare se află în fiecare dintre noi, la unii mai puțin, la alții mai mult. Un lucru foarte important pe care nu trebuie să îl ignori este să conștientizezi în totalitate existența acestora în sufletul tău. Dacă le mușamalizezi sau le ignori puri și simplu, nu faci nimic altceva decât să accepți și mai multe astfel de sentimente. Este posibil ca la un moment dat să iasă la suprafață, degenerând în discuții sau situații pe care cu siguranță nu ți le dorești.
Frustrarea îi rănește și pe cei pe care îi iubești, nu doar pe tine. Când te enervezi și simți că nu îți mai poți stăpâni reacțiile, obișnuiești să spui tot ce îți trece prin minte, lucruri care i-ar putea răni profund pe cei din jurul tău. În astfel de situații este bine să înveți să te oprești la timp, înainte de a spune primul cuvânt, și să îți calculezi cu exactitate vorbele. Poți lua o pauză și chiar să ieși puțin la aer înainte de discuție.