Obiceiurile și tradițiile de Sfântul Dumitru diferă de la regiune la regiune. De exemplu, cei care locuiesc în Muntenia mănâncă în fiecare an, pe 26 octombrie, același aliment.
Fiecare sărbătoare vine cu mai multe tradiții, transmise din generație în generație. Nici Sfântul Dumitru nu face excepție. În Muntenia, oamenii, și în special ciobanii, pun mare preț pe această sărbătoare.
Ce se mănâncă în Muntenia de Sfântul Dumitru
În fiecare an, pe 26 octombrie, credincioșii îl sărbătoresc cu mare fast pe Sfântul Dumitru. Există mai multe tradiții care au legătură cu această zi. În special la țară, oamenii mai păstrează încă obiceiurile pe care le-au văzut la bunicii sau la străbunicii lor.
În Muntenia, în ziua de Sfântul Dumitru se mănâncă neapărat pastramă de oaie. Pentru că această sărbătoare încheie, în credința populară, anotimpul cald, oamenii obișnuiesc să facă grătare pe care să pună carne de oaie și să sărbătorească în acest fel toată munca depusă în timpul primăverii și al
Practic, de Sfântul Dumitru se trage linie la recoltă și fiecare trebuie să se bucure așa cum se cuvine de ceea ce a obținut în anul respectiv.
În plus, Sfântul Dumitru este considerat ocrotitorul păstorilor, de aici și tradiția ca pe grătar să se pună carne de oaie. Ciobanii sunt convinși că această zi îi ajută să afle cum va fi iarna.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Astfel, păstorii își pun cojocul fix în mijlocul turmei de oi, pentru a vedea dacă animalele se vor așeza pe el. În cazul în care o oaie neagră se culcă pe cojoc, iarna va fi blândă. Dacă o oaie albă face acest lucru, urmează o iarnă cu ger și zăpezi multe.
De asemenea, ciobanii mai cred că dacă în dimineața zilei de Sfântul Dumitru prima oaie care se trezește este una albă, iarna va fi cumplit de grea.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru
Așa cum Sfântul Gheorghe este considerat cel care anunță venirea anotimpului cald, așa Sfântul Dumitru prevestește sosirea iernii. Se spune că de pe 26 octombrie, natura începe să moară, iar oamenii trebuie să se pregătească de anotimpul rece.
În anumite regiuni ale țării, oamenii aprind focuri mari în ajunul zilei de Sfântul Dumitru. Copiii trebuie să sară peste foc, pentru că doar așa vor fi sănătoși tot anul.
În plus, cu ajutorul acestui foc, oamenii cred că cei trecuți în neființă se vor încălzi. Cărbunii care rămân după ce se stinge focul se aruncă în grădini, pentru ca anul următor să fie roditor.
Tot pe 26 octombrie, oamenii obișnuiesc să tundă coama cailor, pentru ca părul acestora să crească sănătos. Dacă în această zi vremea este urâtă, iarna va fi blândă, iar dacă este frumos afară de Sfântul Dumitru, urmează o iarnă geroasă.
De asemenea, în cazul în care este lună plină pe 26 octombrie, iar cerul este senin, înseamnă că nu vom avea o iarnă grea. Dacă cerul e acoperit de nori, nu este semn bun. Iarna va aduce zăpezi mari și ger.
O altă superstiție este aceea că luna nouă de Sfântul Dumitru înseamnă că iarna își va intra în rol foarte curând.
În această zi, este bine să se dea mâncare de pomană. În credința populară, de Sâmedru morții se transformă în vârcolaci sau în strigoi și vin să-i chinuiască pe cei vii.