Inaltarea Domnului sau Ispasul – obiceiuri si traditii populare. Conform credintei, joi, 21 mai, la 40 de zile de la Invierea Domnului Iisus Hristos, ortodocsii sarbatoresc Inaltarea Domnului.
Se inrosesc oua, se pregatesc bucate, intocmai ca la masa de Pasti, iar salutul este “Hristos s-a inaltat! – Adevarat s-a inaltat!”.
In popor, sarbatoarea Inaltarii Domnului se mai numeste si Ispas, dupa numele martorului ascuns, nevazut al Inaltarii. Traditia spune ca Ispas, un cioban, ascuns pe dupa pietre, a urmarit evenimentul, tacut si uimit, si mai apoi a povestit alor sai cele intamplate.
De Ispas, oamenii isi pun la brau frunze de nuc pentru ca se crede ca si Iisus ar fi avut cand s-a inaltat la ceruri si se bat cu leustean ca sa fie feriti de rele si de boli.
La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si ferite de vrajitorii. De asemenea, la Inaltare, se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar, cu urarea: „Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!”.
Tot in aceasta zi se sfintesc plantele de leac – leusteanul, paltinul, alunul. Femeile nu imprumuta sare si nu dau foc din casa, pentru ca altfel toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smantana. O vorba din batrani spune ca pentru a avea recolta bogata, semanaturile se fac pana in ziua de Inaltare.
In anumite zone se tin Mosii de Ispas, iar casele si mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean. Se fac pomeni pentru morti, impartindu-se mai ales paine calda, branza, ceapa verde si rachiu. Sunt marcate vitele si se taie mieii. Este ultima zi in care se mai pot rosi oua. Oamenii se saluta in aceasta zi cu formulele „Hristos s-a inaltat!” si „Adevarat s-a inaltat!”.
Conform unei legende populare, la nasterea lui Iisus, in grajdurile lui Craciun, boii au fost blanzi si linistiti, dar caii si-au cam dat in petec. Atunci Maica Domnului a zis ca acei cai sa nu fie satui decat in joia din saptamana a sasea de dupa Pasti, careia i s-a spus si „Pastele Cailor”.
In popor se spune ca Cerurile sunt deschise de la Pasti pana la Inaltare, iar cei care mor in aceasta perioada nu mai trec prin Judecata de Apoi si ajung direct in Rai.
Sursa: ZiarulUnirea.ro
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro