Obiecte pe care le înghit copiii. Cum să previi ingerarea accidentală a obiectelor periculoase!

Obiecte pe care le înghit copiii

Întotdeauna trebuie să fim atenți la cei mici, în special atunci când au o vârstă destul de fragedă. Însă știați cum ne putem da seama dacă aceștia au înghițit ceva sau nu?

Aflați din rândurile următoare, care sunt cele mai ciudate obiecte pe care le pot înghiți și copiii. În plus, descoperiți și cum ne putem da seama dacă un copil a înghițit ceva sau nu. 

 

Obiecte ciudate pe care le înghit copiii 

Ace de siguranță 

Un obiect pe care cei mici îl pot înghiți cu ușurință, este și acul de siguranță. Cu toate acestea, copiii care ajung în această situație vor începe să nu mai mănânce și să aibă dificultăți de înghițire. 

"Cei mici au tendința de a introduce orice in gura și de acolo sunt 2 căi fie ajung in plămâni, acești corpi străini fie se duc mai jos înspre esofag și mai departe spre stomac. Cel mai neobișnuit să zicem e un caz recent al unui copil nou-născut sub un an care s-a prezentat surprinzător asimptomatic și la radiografie am descoperit că avea un ac de siguranță, din fericire el fiind deschis, s-a blocat destul de sus in tractul aerodigestiv si l-am îndepărtat, dar evident se putea ajunge la mai mult de atât. De principiu, începuse sa nu mai mănânce, avea dificultăți de înghițire”, a explicat domnul doctor, Doru Oprea. 

Obiecte pe care le înghit copiii [Sursa foto: freepik]

Baterii (de la telecomenzi, ceasuri, jucării) 

Un alt obiect pe care aceștia îl pot înghiți ei cu ușurință, este reprezentat și de baterii. Într-un mic moment de neatenție, aceștia pot lua bateriile de la telecomenzi, diverse jucării sau ceasuri și le pot înghiți, însă acest obiect poate crea anumite leziuni destul de grave. 

"Cele pe care le-am văzut mai degrabă ar fi în cazul corpilor străine esofageni, o baterie ingerata, baterie care după un anumit timp începe și creează niște leziuni extensive la nivelul țesuturilor din jurul corpului străin și aici se poate ajunge mai departe la cazuri dramatice de-a dreptul”, a adăugat specialistul. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Obiecte pe care le înghit copiii [Sursa foto: freepik]

Semințe de floarea-soarelui 

Deși poate că nu am realizat anterior, chiar și semințele de floarea soarelui pot aduce copiii la anumite situații destul de grave, dat fiind faptul că nu sunt mestecate, aspect care nu este încă cunoscut de aceștia. 

"Dacă vorbim de corpii străini traheobronșici îmi aduc aminte cazul unui copil care a stat foarte mult timp cu o sămânță de floarea soarelui blocată într-unul din plămâni și in cazul acestui copil in special s-a ajuns la lobectomie, o parte a plămânului din cauza infecției a trebuit îndepărtat. O sămânță care a stat mai multe săptămâni acolo”, a punctat acesta. 

Obiecte pe care le înghit copiii [Sursa foto: freepik]

Citește și: Insolația. Cauze, simptome și măsuri de prim ajutor pentru protejarea sănătății tale!

 

Citește și: Care este, de fapt, motivul pentru care Silviu Prigoană și-a botezat cei trei copii Honorius, Silvius și Maximus: „Mi s-a părut normal”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Cum ne dăm seama că un copil a înghițit ceva  

Pentru a preveni diverse situații grave, ne putem da seama că, copilul nostru a înghițit ceva în momentul în care începe să se agite, respirația este blocată, apar diverse dureri în special în zona cervicală, dar și respirația cu dificultate. 

“Dacă vorbim de corpii străini care rămân undeva la nivel superior în tractul aero-digestiv, aceștia pot bloca respirația și dacă se întâmplă asta o să ne dăm seama copilul se agită foarte tare, încearcă să tușească, încearcă să respire nu reușește să respire uneori aici vorbim de cazurile mai complicate. 

Dacă vorbim de copii străini esofagieni care se blochează la nivelul esofagului, copiii vor acuza durere, în special cervicala și vor prezenta sialoree, sindrom disfagic total, adică nu mai reușesc să-și piardă nici măcar saliva și îi vedem salivează constant.

Dacă vorbim de corpii străini traheobronsici aici din nou, în funcție de dimensiunea corpului străin și de cât obstruează din tractul respirator, fie vorbim de cazuri mai complicate în care copilul nu mai respiră, devine albastru”, a încheiat specialistul. 

Obiecte pe care le înghit copiii [Sursa foto: freepik]

Citește și: Importanța protecției solare pentru copii. O chestiune vitală pentru sănătatea și siguranța lor!



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Insolația. Cauze, simptome și măsuri de prim ajutor pentru protejarea sănătății tale!

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict trebuie să respecte solistul trupei Generic

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Adriana Bahmuțeanu și-a văzut copiii! Cum a decurs prima întâlnire cu băieții, după moartea lui Silviu Prigoană

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină