Obiective turistice în Delta Dunării - Ghid util pentru începători
Delta Dunării ne oferă printre cele mai frumoase peisaje şi obiective turistice din întreaga ţară. Ţinutul Dobrogei îşi întâmpină oaspeţii cu locuri mirifice, tradiţii seculare, o gastronomie naturală rafinată şi prilejul unor momente de relaxare admirând la un loc cele mai diverse specii de păsări, peşti şi animale libere. Parte a patrimoniului mondial UNESCO ca rezervaţie a biosferei şi parc naţional, Delta Dunării se întinde pe aproximativ 4.000 de kilometri pătraţi.
Sulina
Sulina este cel mai estic punct al Uniunii Europene, locul unde Dunărea se pierde în Marea Neagră. Port important la Dunăre şi Mare, păstrează amintirea vremurilor de glorie. Nu este legat la reţeaua naţională de drumuri a ţării noastre, accesul fiind posibil doar pe calea apei.
Cea mai estică şosea a României leagă Sulina de Sfântu Gheorghe la sud şi de Letea, C.A. Rosetti şi Sfiştofca la nord. Aşezat la numai 4 metri deasupra nivelului mării, Sulina este oraşul cu cea mai mică altitudine din ţară.
Tezaurul istoric ale zonei brăzdează Antichitatea cu dovezi ale prezenţei tracilor, grecilor şi romanilor, şi o înflorire în perioadele bizantină şi otomană, când a devenit poartă a Europei dinspre Asia, pe mare.
Găzduirea Comisiei Europene a Dunării, în a doua jumătate a secolului a 19-lea, a transformat Sulina dintr-un sat de pescari într-un oraş dezvoltat şi cosmopolit, gazdă a numeroase culturi internaţionale.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Turismul din zonă trăieşte din amintirea gloriei pierdute, dar peisajele sunt de vis, iar spaţiile de cazare acoperă toate gusturile şi bugetele.
Sulina se bucură de cea mai întinsă suprafaţă de nisip a întregului litoral românesc, cu o granulaţie perfectă, o apă a mării limpede asemenea cristalului şi o pustietate ce-ţi dă impresia că locul este doar al tău.Sfântu Gheorghe
Sulina este legată de localitatea şi Braţul Sfântu Gheorghe la sud atât de litoralul mării, cât şi de un drum rutier. În această comună de pe malul Dunării a fost amenajată o veritabilă staţiune turistică ce atrage anual mii de turişti.
Pădurea Letea
Pădurea Letea este cea mai veche rezervaţie naturală a României, declarată încă din 1938 arie naturală protejată. La nord de Sulina, de care este legat printr-unul dintre puţinele drumuri rutiere ale Deltei, satul Letea este populat de urmaşi ai refugiaţilor politici din Imperiul Rus în secolul 18. Cazacii zaporojeni aşezaţi în această zonă se numesc haholi, au o origine ruso-ucraineană, iar câteva zile petrecute în mijlocul lor sunt un bun prilej de a le descoperi tradiţiile, credinţa, cultura şi mai ales arta culinară.
Citește și: La ce oră se închid secțiile de votare la prezidențiale 2024?- stirilekanald.ro
Din parcul naţional Delta Dunării fac parte mai bine de 20 de rezervaţii naturale, dintre care majoritatea pot fi atinse doar cu ajutorul ambarcaţiunilor. În limita sud-estică a ţării noastre, drumurile se încheie pe linia Tulcea – Nufăru – Mahmudia – Murighiol – Sarinasuf. Dincolo de aceste localităţi, singura variantă de transport este pe apă. În extremitatea estică, la frontiera cu Ucrania, mai există un singur drum care şerpuieşte litoralul Mării Negre şi leagă localităţile Sfântu Gheorghe şi Sulina de Letea, C.A. Rosetti şi Sfiştofca. Între aceste două repere se află sute de kilometri pătraţi de minuni ale naturii nealterate.
foto: Pixabay.