Specialistul avertizează populația României cu privire la apariția variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2!
Din cauza numărului mic de cazuri înregistrate şi al timpului scurt de când aceasta a fost descoperită, oamenii de știință nu au putut stabili dacă tulpina Omicron produce forme mai uşoare sau mai severe de COVID-19, însă se fac în continuare cercetări intense pentru a stabili cu exactitate care sunt particularitățile ei. Mai mult decât atât, sunt așteptate rezultatele studiilor în curs pentru a stabili dacă vaccinul împotriva coronavirusului va putea face față acestei noi tulpini.
Citeste si: Nostradamus, previziuni sumbre pentru anul 2022. Începe un război între cele mai puternice state din lume
Octavian Jurma, semnal de alarmă în contextul apariției variantei Omicron
Cu toate acestea, experții avertizează că noua tulpină nu trebuie tratată cu idiferență fiindcă nu este exclus să genereze un nou val pandemic. Octavian Jurma a vorbit despre tulpina Omnicron și a dezvăluit toate datele descoperite până în acest moment.
„De unde provine estimarea că Omicron este de 5x mai infecţios decât Delta? Din evaluarea ratei de dislocare a tulpinii precedente cum sunt cele din imagine. Probabil că estimarea finală a ratei de reproducere va fi semnificativ mai scăzută, însă aceleaşi metode au prognozat că Delta este cu 70% mai infecţioasă decât Alpha. Dacă
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Delta a produs un asemenea dezastru în România, cu un avantaj de 50% faţă de Alpha, va imaginaţi ce ravagii poate face Omicron şi cu un avantaj de „doar” 100% faţă de Delta.
Asta înseamnă că Omicron infectează în medie de 5 ori mai uşor populaţie care a trecut deja printr-un boală într-o ţară cu rată scăzută de vaccinare (adică o populaţie similară cu România). Deci încă nu ştim dacă Omicron este o veste proastă pentru toată Europa, doar că este o veste mai proastă pentru România decât este pentru Africa de Sud (noi avem o populaţie mult mai îmbătrânita şi mai vulnerabilă). Există semne că Omicron se răspândeşte cu rapiditate în Europa şi prin urmare este foarte posibil că următorul val va fi produs de Omicron”, a declarat Octavian Jurma.
Octavian Jurma îndeamnă românii să se vaccineze!
Potrivit cercetătorilor, toate tipurile de vaccin anti-Covid s-au dovedit eficiente împotriva variantelor virale ce au circulat până acum, în special împotriva evoluţiei severe a virusului, a spitalizării şi a deceselor. De asemenea, Octavian Jurma amintește că doar 36% din populația țării noastre este vaccinată, astfel că îi indeamnă pe toți să facă acest pas foarte important spre vindecare completă.
„Dacă Delta avea nevoie de 1-2 minute la o distanţă sub 2 metri să producă infectare, Omicron va avea nevoie de mai puţin de 1 minut. Va imaginaţi cum va arată un val 5-Omicron în aceste condiţii în România dacă va produce de 2x mai multe cazuri de 2x mai repede decât Delta? Valul 4-Delta ne-a lovit că un tsunami, aşa cum ştiam că o va face dacă nu luăm măsuri de protecţie a populaţiei. Dacă infecţiozitatea B.1.1.529 se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet.
Rugaţi-va că veştile că Omicron este mai puţin virulent (grav) decât Delta pentru persoanele trecute prin boală sau vaccinate să fie adevărate. Valul Omicorn a debutat abia acum 2 săptămâni în Africa de Sud, deci în această săptămâna vom avea şi primele date statistice legate de spitalizare. A, era să uit. În Africa de Sud e vara acum. În Europa e iarnă. Vaccinaţi-va, mai ales dacă aţi trecut prin boală. Faceţi-va boosterul, e un privilegiu că e liber. Purtaţi masca. Bucuraţi-va de sărbători alături de cei dragi. Omicron nu este o ameninţare iminentă pentru România. Aşa cum facem noi testările, debutul unui posibil val Omicorn va fi vizibil abia de anul viitor”, a mai adăugat acesta.