Află din rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre operația de micșorare a stomacului.
Operația de micșorare a stomacului a devenit și la noi în țară un trend. Din ce în ce mai multe vedete apelează la o astfel de intervenție care le schimbă viața semnificativ. Cu toate acestea, deși pare o metodă rapidă și eficientă de a scăpa de kilogramele în plus, această operație nu este deloc una ușoară și presupune o serie de riscuri la care pacientul trebuie să se aștepte.
În cadrul emisiunii „Follow us!”, difuzată pe Kanal D2, domnul doctor Ștefan Tucă, Medic Primar Chirurg, a oferit informații prețioase despre operația de micșorare a stomacului.
Când se poate face operația de micșoare a stomacului
Specialistul în domeniu a ținut să precizeze că această operație nu ar trebuie să presupună o modă, ci o necesitate și ar trebui să fie efectuată numai în condițiile în care persoana respectivă are o greutate ce depășește un anumit prag, iar greutatea respectivă îi pune în pericol sănătatea.
„Această operație nu este o modă, este o necesitate. Are indicații precise și se face după criterii foarte bine stabilite. Este o chirurgie care presupune rigurozitate. În România există niște reguli care sunt respectate cu strictețe. Persoanele care ajung să facă intervenții bariatrice, așa se numesc intervențiile pentru scăderea în greutate, trebuie să aibă un indice de masă precis, un indice de masă corporală de peste 35. Acest indice este definit ca un raport între greutatea persoanei respective exprimată în kilograme și înălțimea exprimată în metrii la pătrat .”, a spus specialistul în domeniu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Mai mult decât atât, persoanele cu indicele de masă corporală mai mare de 35, deși vor încerca să slăbească prin diete, rezultatul nu va fi unul satisfăcător.
„ La pacienții cu indicele acesta de masă corporală, se consideră că șansa acestora de a menține rezultatul bun obținut prin dietă, nu este una satisfăcătoare, în sensul că se vor reîngrășa .”, a precizat domnul doctor.
Cum te pregătești de operația de micșorare a stomacului
Persoanele care vor să apeleze la o astfel de intervenție trebuie să fie conștiente de riscurile la care se expun și să fie evaluate din punct de vedere nutrițional, dar și psihologic.
„ Înainte de operație există o întreagă comisie care te evaluează, de la psiholog, la nutriționist, la chirurg, anestezist și gastroenterolog.
Din punct de vedere estetic, fizionomia și aspectul fizic al persoanei respective se modifică înspre bine, dar nu pentru estetică se întâmplă această operație, ci se întâmplă pentru că pacienții cu obezitate de gradul 3 sunt într-adevăr bolnavi și trebuie ajutați să își reechilibreze sănătatea .”, a mai spus specialistul în domeniu.
Reguli de respectat după operația de micșorare a stomacului
Specialistul în domeniu a precizat că după această intervenție, persoana respectivă trebuie să respecte anumite restricții alimentare. În caz contrar, va crește din nou în greutate.
„ După operațiile bariatrice, perioada de scădere în greutate se întinde cam până la 1 an- 1 an și jumătate. Pe parcursul acestui un an și jumătate pacientul va ajunge să aibă greutatea corespunzătoare înălțimii lui. În timpul acestei perioade este foarte important să rămână cu niște obiceiuri alimentare sănătoase. Stomacul rămas este mic. Există restrictivitate. Și să vrea să mănânce mai mult, nu poate.
Dacă revine la vechile obiceiuri și începe să mănânce din ce în ce mai mult, stomacul fiind o structură musculară, va lupta cu alimentele și își va alungi fibra musculară în așa fel încât volumul său va crește. ”, a mai precizat specialistul în domeniu.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.