În era digitală, când rețelele sociale ne influențează în mare proporție viețile, standardele de frumusețe sunt redefinite constant. Instagram, o platformă care pune accent pe imagine, a devenit o forță majoră în modelarea percepțiilor despre aspectul fizic. Această influență a dus la o creștere semnificativă a numărului de tineri care optează pentru operații și diferite proceduri estetice.
Medicul chirurg estetician Iancu Morad vorbește despre presiunile și tendințele actuale în rândul tinerilor care recurg la astfel de proceduri.
Presiunea socială și standardele de frumusețe
"Rețelele sociale, în special Instagram, sunt pline de imagini editate și trecute prin filtre, care prezintă standarde de frumusețe adesea nerealiste. Influencerii și celebritățile prezintă vieți perfecte și chipuri fără imperfecțiuni, iar asta pune o presiune enormă asupra tinerilor obișnuiți.
Trenduri în chirurgia estetică
"În ultimii ani, anumite proceduri estetice au devenit extrem de populare în rândul tinerilor. Printre acestea se numără:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- Augmentarea buzelor: Datorită popularității buzelor pline, promovate de vedete precum Kylie Jenner, augmentarea buzelor a devenit una dintre cele mai solicitate proceduri.
- Rinoplastia fără operație: Corecția nasului rămâne o intervenție populară, adesea influențată de dorința de a obține un profil perfect în fotografii. Din fericire, acum nu mai trebuie să apelăm la bisturiu pentru a remodela nasul, ci putem face acest lucru cu ajutorul unei proceduri minim invazive pe bază de acid hialuronic.
- Liftingul facial fără operație: Procedurile care înlocuiesc operațiile clasice, cum ar fi lifting-ul facial, sunt preferate pentru că oferă rezultatele rapide, nu lasă cicatrici și nu necesită perioadă de recuperare.
De ce merg tinerii la estetician?
"Tinerii sunt motivați de diverse lucruri atunci când aleg să apeleze la medicina estetică. Printre acestea se numără:
- Dorința de a se conforma standardelor de frumusețe impuse de rețelele sociale: Multe persoane își doresc să arate la fel de bine în realitate cum arată în pozele de pe Instagram.
- Creșterea încrederii în sine: Mulți cred că o îmbunătățire de ordin estetic le va aduce un plus de încredere și succes, atât în viața personală cât și în cea profesională. Lucru perfect adevărat. Atunci când nu avem complexe și ne simțim bine în propria piele, vom observa cu siguranță îmbunătățiri în toate aspectele vieții.
- Influențați de prieteni și de vedetele preferate: Deciziile de a apela la diferite proceduri estetice sunt adesea influențate de ceea ce vedem în jur și de trendurile promovate de personalitățile pe care le admirăm", adaugă Dr. Iancu Morad.
Există riscuri?
"Este firesc să ne dorim să arătăm mai bine și să apelăm la medicina estetică pentru a ne rezolva complexele, însă este crucial să alegem un medic certificat, cu experiență, pentru a evita complicațiile sau rezultatele nesatisfăcătoare. Este important să mergem la medic cu mintea deschisă, fără preconcepții, și să fim dispuși să ascultăm recomandările acestuia, mai ales dacă ceea ce ne dorim nu ni se potrivește. Totodată, trebuie să fim conștienți că presiunea constantă de a ne conforma unor standarde nerealiste poate avea efecte negative asupra sănătății noastre mentale", încheie medicul chirurg estetician Iancu Morad.