Află care este ordinea aşezării tacâmurilor pe masă, pentru a face cea mai bună impresie invitaţilor tăi
Unul dintre cel mai important aspect, în ceea ce privește masa, este ordinea așezării tacâmurilor.
De exemplu, există foarte multe moduri de a pregăti masa.
Iată de ce ar trebui să ținem cont, atunci când pregătim masa:
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se curăță burta de porc
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se curăță burta de porc
- Meniul planificat
- Numărul de feluri de mâncare
- Natura întâlnirii (aniversare, masa în familie, întâlnire cu musafiri etc.)
- Vesela
- Tacâmurile şi paharele
- Numărul musafirilor
- Dimensiunile mesei
În primul rând, este important să cunoști care sunt tacâmurile, la ce se folosesc, iar mai apoi cum se așează pe masa.
Dacă vei cunoaște aceste lucruri, atunci vei fi altfel privit de invitații tăi. Mai mult, aceste lucruri îți da mai multă încredere în tine, ca și gospodină.
Cum recunoaștem tacâmurile
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se curăță varul de pe parchet
Deși pare un aspect de ocolit, recunoașterea tacâmurilor este un lucru foarte important. Ar fi bine să iei aceste lucruri în calcul, pentru a nu ajunge să mănânci desertul cu tacâmurile pentru pește.
Iată cum recunoaștem tacâmurile:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Tacâmuri pentru felul principal
Aceste tacâmuri sunt cel mai ușor de recunoscut, deoarece au dimensiuni mari şi sunt așezate cel mai aproape de farfurie.
Tacâmuri pentru pește
Aceste tacâmuri au o formă caracteristică şi îți permit să savurezi peștele mult mai ușor. Furculița are doar trei dinți, în timp ce cuțitul are un vârf oblic.
Tacâmuri pentru desert
Pentru desert, tacâmurile sunt foarte mici și sunt poziționate deasupra farfuriei. Furculița are doar trei dinți, iar lingurița este asemănătoare ca cea pentru cafea.
Cum așezăm tacâmurile
Citeste si: Cu ce se curăță tacâmurile de inox
În primul rând, trebuie așezate în jurul farfuriei, în funcție de ordinea în care le vom folosi. Totuși, locul în care sunt poziționate este foarte important. De exemplu, în partea dreaptă se află locul pentru cuțit și furculiță. Lingurile se poziționează cu partea scobită în jos, iar partea ascuțită a cuțitului se poziționează spre farfurie. Furculița va fi așezată tot cu partea scobită în jos și la stânga.
Tacâmurile pentru desert sau pentru fructe se vor așeza pe un bufet sau în partea de sus a farfuriei.
Paharele se iau de la stânga la dreapta: pentru apă, băuturile carbogazoase, vin alb, vin roşu sau pentru altă băutură alcoolică. Mai mult, ceașca de cafea se pune în dreapta.
Cum așezi tacâmurile după terminarea mesei
Citeste si: Cu ce se mănâncă CARTOFII DULCI. Această legumă are o istorie bogată și multe valori nutritive.
Există reguli esențiale, pe care ar trebui să le urmezi dacă ești invitat la o masă festivă și nu numai. De exemplu, atunci când ai terminat de mâncat supa, lingura se va lăsa în farfurie și în partea dreaptă.
Dacă nu ai terminat de mâncat, dar simți nevoia unei pauze, atunci poți așeza tacâmurile orientate cu vârfurile spre partea de sus a farfuriei, în aşa fel încât să formeze litera A, dar fără se atingă.
După ce ai terminat de mâncat, trebuie să așezi furculiţa peste cuţit (în formă de cruce).
Chiar dacă ți-a plăcut un fel de mâncare foarte mult, nu este politicos să mai solicităm cea de a doua porție, conform codul bunelor maniere.
Alte reguli:
- Vasele nu trebuie să stea niciodată direct pe masă. Folosește-te de un suport sau de o față de masă.
- Coșul de pâine se pune în partea din stânga sus
- Șervețelul se pune în stânga furculițelor
- Furculița se ține întotdeauna în partea stângă, iar cuțitul în partea dreaptă
- Paharul de apă și de vin se vor așeza în partea dreaptă. Cel de apă va fi așezat, primul, iar apoi cel de vin.