Iată ce excepții au fost modificare, în privința purtării obligatorii a măștii în public sau în centrele comerciale.
Ordinul privind obligativitatea purtării măştii a fost publicat vineri noapte în Monitorul Oficial. Potrivit acestuia, masca trebuie purtată în orice spaţiu public închis, în spaţii comerciale, în mijloacele de transport în comun, dar şi la locul de muncă. Cu toate acestea, sunt și excepții. Iată care sunt categoriile de populație care nu sunt obligate să poarte masca de protecție.
Inițial, pe lista celor exceptați de la portul măștii erau angajați care lucrau în același birou, dar aveau între ei o distanță de cel puțin doi metri.
Citeste si: Raed Arafat, atac fără precedent la adresa cetățenilor: „Am uitat măsurile și am început să chestionăm tot”
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
S-au făcut modificări și în privința vorbitorilor în public. Aceștia pot să nu poarte mască în timp ce țin un discurs doar cu două condiții. Inițial era doar prima: să se afle la o distanță de cel puțin trei metri față de oamenii din public, iar în public să nu se afle mai mult de 16 persoane., condiție adăugată ulterior.
Citeste si: Măşti de protecţie gratuite pentru 2,3 milioane de persoane! Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut anunțul
Elevii vor purta măști de protecție pe durata examenelor și cursurilor de pregătire. În ordinul publicat astăzi în Monitorul Oficial nu mai există excepția de la obligativitatea măștii care îi privește pe elevi și pe studenți, care figura în varianta inițială a ordinului.
Ce se va întâmpla în privința împărtășaniei
Celelalte categorii exceptate de la purtarea măștii au rămas neschimbate: copiii mai mici de cinci ani, lucrătorii care depun muncă fizică intensă( temperaturi ridicate/ umiditate crescută), prezentatorii de televiziune și invitații acestora, dacă între ei se păstrează distanța de cel puțin trei metri.
Citeste si: Aproape 400 de români care lucrau pe vase de croazieră din America de Nord au revenit în ţară, prin Barbados
Tot azi-noapte a fost publicat în Monitorul Oficial şi un ordin referitor la culte. Guvernul relaxează regulile în cazul slujbelor religioase. A stabilit la 16 numărul credincioșilor care pot lua parte la slujbe private și a renunțat la prevederea că împărtășania se face doar cu obiecte de unică folosință.