Orezul este un aliment delicios, care este consumat in intreaga lume . De multe ori, nutritionistii spun ca e bine sa inlocuiesti orezul alb cu cel brun. Este insa acesta mai bun pentru sanatate?
Principalele diferente dintre cele doua tipuri constau in culoare. Motivul pentru care orezul brun este maro tine de faptul ca acesta contine tarate, iar din cel alb taratele si germenii sunt eliminati. Germenii fac orezul vulnerabil la rancezire, iar acest lucru este rau, deoarece acestia au cantitati mari de grasimi polinesaturate, care oxideaza usor. Cand se intampla acest lucru, oxidarea poate duce la alte reactii problematice, determinand organismul sa fie bolnav.
Orezul brun este preferat de persoanele care incearca sa piarda in greutate si asta datorita continutului mare de fibre. Orezul brun are mai multe fibre decat orezul alb, datorita modului in care este prelucrat. Orezul brun are de doua ori mai mare cantitatea de fosfor si mangan decat cel alb si de trei ori mai mult fier si vitaminele B3, B1, B6.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Asa ca ati putea crede ca orezul brun este mai bun. Exista multi oameni care sunt impotriva consumului de amidon, iar orezul alb este amidon pur. Amidonul este considerat a fi rau, deoarece se descompune in glucoza, care poate provoca mari cantitati de insulina in organism.
Orezul alb contine totusi mai multe proteine, un aspect important in regiunile lumii unde hrana bogata in calorii este necesara supravietuirii.Valoarea proteica ridicata a orezului alb il recomanda pentru consum in cazul persoanelor convalescente, cu sistemul imunitar si sistemul digestiv slabite. De asemenea, suferinzii de colon iritabil nu vor tolera fibrele furnizate de orezul brun, fiind mai bine sa il consume pe cel alb.
sursa: buynongmoseeds.com