Osteoporoza. Ghid complet pentru prevenție și tratament

osteoporoza
Osteoporoza

Osteoporoza este una din afecțiunile des întâlnite la milioane de persoane, indiferent de că vorbim de femei sau bărbați. Deși această boală este asociată cu bătrânețea, poate să fie prezentă și la persoane mai tinere.

Descoperă în rândurile de mai jos ce este osteoporoza, ce simptome are, dar și cum o putem trata, cât și sfaturi utile oferite de dr. Battal Altuh, specialist în medicină internă.

Ce este osteoporoza

Citește și: Ce este anemia. Cauze, simptome și tratament pentru deficitul de fier

ce este osteoporoza
Ce este osteoporoza[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Stresul, boala secolului – Cum să combați această “maladie” cu 5 TRUCURI la îndemână

În special în ultimii ani, osteoporoza a devenit o afecțiune cu care se confruntă mulți oameni. Această boală este extrem de neplăcută, deoarece ne poate afecta viața de zi cu zi, din cauza durerilor de oase pe care le provoacă.

„În oase există o formare și o distrugere osoasă constantă. Acesta începe din copilărie. Scade odată cu vârsta. La vârsta adultă, aceasta atinge un anumit nivel de vârf, iar pe măsură ce vârsta avansează, mai ales la vârste înaintate, slăbirea rezistenței oaselor iese în prim plan, având loc deteriorarea țesutului normal al osului.

Din acest motiv, poate apărea adesea osteoporoza.”, a explicat doctorul.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Simptomele osteoporozei

osteoporoza simptome
Osteoporoza simptome[Sursa foto: Freepik]

În jurul vârstei de 20 de ani, oasele noastre sunt cele mai puternice. Odată cu trecerea timpului, acestea devin din ce în ce mai fragile și casante.

Cu cât oasele se rup mai ușor, cu atât oamenilor le este mai greu să meargă și să facă activități fizice și se pot confrunta chiar și cu căzături.

„Oasele au o structură arhitecturală unică. Există fibre de colagen în oase și unele elemente precum calciul și fosforul, care sunt atașate de aceste fibre. Oasele au o structură poroasă. Datoritp acestei structuri, oasele par ușoare și creează, în același timp, rezistență împotriva bolii.

Când această structură este ruptă, oasele pot deveni vulnerabile la fracturi. ”,
a declarat doctorul.

Totuși, specialistul a explicat că în faza incipientă a bolii, nu există simptome evidente. Acestea apar o dată cu trecerea timpului, în special atunci când începe să ne doară spatele.

„Nu există simptome în perioada inițială a bolii. Poate fi detectată fie în timpul scanării, fie din cauza anumitor simptome sau dureri care pot apărea atunci când boala progresează.

Oamenii pot avea dureri de spate, mai ales atunci când este implicată și coloana vertebrală.”, a mărturisit doctorul Battal Altuh.

Cine se poate confrunta cu osteoporoza

Această boală apare în special la persoanele de peste 50 de ani, însă există o categorie de pacienți care se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta osteoporoza.

Citește și: „Nu credeam că se va duce la cea mai bună prietenă a mea”. A putut Ozana Barabancea să îl ierte pe fostul ei soț pentru infidelitatea sa?- kanald.ro

Citește și: Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare- stirilekanald.ro

„Dacă există anumite boli, în special boli endocrine, riscul este crescut la aceste persoane. Mai ales dacă persoana are o boală, dacă există o insuficiență sau diabet, riscul de fractură osoasă este mai mare la aceste persoane.”, a mărturisit doctorul în medicină internă.

Care este tratamentul împotriva osteoporozei

osteoporoza tratament
Osteoporoza tratament[Sursa foto: Freepik]

O viață sedentară te va afecta pe termen lung, în special la bătrânețe.

De aceea, este esențial să aveți o viață cât mai activă, bazată pe sport și plimbări lungi. Este vital să introduceți sportul în viața de zi c u zi de la o vârstă cât mai fragedă, pentru a nu avea probleme cu oasele mai încolo. De asemenea, aportul de vitamina D este în strânsă legătură cu sănătatea oaselor. Cu toate acestea, odată ce sunteți diagnosticat cu osteoporoză, veți fi nevoit să administrați un tratament medicamentos.

Un lucru important în sănătatea oaselor, atât la fete cât și la băieți, este sportul. În special în sporturile împotriva gravitației. Suplimentăm calciul și vitamina D în funcție de situație. Pe scurt, cel mai bun lucru pe care trebuie să îl faceți este să verificați nivelul de calciu, să preveniți deficiența de vitamina D și să faceți exerciții fizice în mod regulat.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Tiroida și disfuncțiile sale. De ce este important să ințelegem problemele tiroidiene

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies