Din cauza nisipului sau a clorului din apa piscinelor, numarul celor care sufera de otite externe creste vara.
Medicii explica ce trebuie sa faceti pentru a preveni si trata aceste probleme.
Infectiile urechii care apar din cauza germenilor din apa afecteaza in special persoanele predispuse la alergii, dar si copiii si batranii ori pe cei cu ten gras sau uscat.
“Aceste predispozitii favorizeaza aparitia otitei mai ales dupa baia in apa marii, din cauza prezentei algelor si a nisipului, sau din cauza apei de la strand care contine clor.
Otita externa este cauzata, cel mai adesea, de un germen favorizat de poluare si caldura, care este si rezistent la antibiotice.
“In conductul auditiv extern se instaleaza o infectie cu stafilococul auriu hemolitic, germen foarte rezistent la antibiotice, care rezista mult in mediul inconjurator, mai ales in conditii de poluare a mediului si a caniculei”, mai spune medicul Elena Latcan.
Alti germeni intalniti des sunt si ciupercile, dar si alte bacterii (pneumococi, streptococi, bacili). Toti acesti germeni prefera sa se “instaleze” la radacina firelor de par de la intrarea in ureche, unde sunt hraniti cu sange.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Acestia, prin mecanisme alergice produse de secretia locala de toxine, determina bolnavul sa se scarpine.
De aceea, otita externa pe care o produce dureaza pana la trei sapamani pentru a fi vindecata si exista riscul sa reapara. Boala se manifesta prin febra care creste, senzatii de cald, arsuri, mancarimi, o mica secretie locala, dar si cu eczeme urat mirositoare, in functie de germenele implicat.
“In cazul infectiei cu stafilococ auriu hemolitic apare si un furuncul, cu varful verde, care trebuie operat de urgenta pentru evacuarea puroiului”, atentioneaza Elena Latcan.
PREVENTIV
Stergeti urechile dupa iesirea din apa
Pentru a preveni otitele, specialistii va recomanda sa va stergeti foarte bine in urechi, imediat dupa iesirea din apa marii, piscina sau strand. De asemenea, evitati sa va scarpinati in ureche. Daca aveti probleme puteti sa apelati la o curatare locala.
“Asta presupune folosirea unei solutii alcoolizate cu care igienizati urechea cu un betisor. Un alt tratament este vata cu rivanol 2% din ora in ora, plus algocalmin, nurofen, diclofenac sau ketonal forte de trei ori pe zi, timp de 1-2 zile”, recomanda medicul Elena Latcan.
Specialistii sustin ca tratamentul aplicat rapid poate duce la vindecarea otitei. In cazurile mai grave, medicii pot recomanda tratament injectabil. Daca exista complicatii se poate ajunge chiar la operatie. Patrunderea apei, samponului, sapunului in ureche intretine infectia si impiedeca vindecarea.
Un alt lucru important pentru cei afectati este sa foloseasca un prosop personal care se fierbe si se calca.
Sursa: www.doctorulzilei.ro