Paine de casa cu seminte - Reteta de pe vremea bunicii!

Paine de casa cu seminte - Reteta de pe vremea bunicii!

Aceasta reteta de paine de casa este delicioasa. Nu vei mai cumpara niciodata paine din comert.

 

Ingrediente:
400-450g faina integrala cu seminte de susan si floarea soarelui (cumparata asa de la magazin)
3-4 linguri faina alba (pentru a presara pe blatul de lucru)
20g drojdie proaspata
1 lingurita sare de mare
2 ½ ulei de masline
300ml apa calduta (cat sa poti tine degetul in ea)
Dizolva drojdia intr-un bol cu apa calda. Adauga 2 linguri ulei de masline si 3-4 linguri de faina. Amesteca bine cu un tel si lasa asa 2-3 minute.
Pune restul de faina cu cereale intr-un bol larg si formeaza in mijlocul ei o gaura. Acolo vei turna amestecul cu drojdie. Amesteca incet cu o lingura pana cand se incorporeaza toata faina si lasa aluatul sa stea asa timp de 5 minute pentru ca faina sa absorba toata apa (sa se hidrateze).
Framanta incet cu mainile in castron si, cand incepe sa se inchege, muta aluatul pe baltul de lucru tapetat cu putina faina alba. Aici incepe etapa framantatului propriu-zis, cu rabdare, cel putin 10 minute, pana cand e neted si elastic. Daca este inca usor lipicios, mai adauga faina.
Formeaza o minge din el, pune-l inapoi in bolul tapetat cu faina, acopera-l cu un prosop sau cu folie alimentara si lasa-l la dospit timp de 45-50 de minute, la cald. (eu am folosit cu incredere caloriferul) In acest timp aluatul ar trebui sa isi dubleze volumul.
Scoate-l din nou pe blatul de lucru si loveste-l sau framanta-l usor pentru a scoate aerul din el. Modeleaza-l in forma pe care ti-o doresti (poti folosi orice tava – rotunda, de cozonac) si pune-l intr-o tava unsa cu o jumatate de lingura de ulei. Acopera din nou si mai lasa-l la dospit inca 30 de minute.
Intre timp incinge cuptorul la 200C si pune aluatul al copt. Dupa 15 minute scade temperatura la 170C si mai lasa aluatul inca 30 de minute. Vei stii ca e gata daca atunci cand lovesti coaja de paine va suna a gol.
Scoate painea si lasa-o sa se raceasca pe un prosop. Daca nu vrei o coaja prea tare o poti inveli cu totul in prosopul de bucatarie.Ar trebui sa ai rabdare cateva ore sa o lasi sa se odihneasca.
Sursa

Ingrediente:

400-450g faina integrala cu seminte de susan si floarea soarelui (cumparata asa de la magazin)
3-4 linguri faina alba (pentru a presara pe blatul de lucru)
20g drojdie proaspata
1 lingurita sare de mare
2 ½ ulei de masline
300ml apa calduta (cat sa poti tine degetul in ea)

Dizolva drojdia intr-un bol cu apa calda. Adauga 2 linguri ulei de masline si 3-4 linguri de faina. Amesteca bine cu un tel si lasa asa 2-3 minute.

Pune restul de faina cu cereale intr-un bol larg si formeaza in mijlocul ei o gaura. Acolo vei turna amestecul cu drojdie. Amesteca incet cu o lingura pana cand se incorporeaza toata faina si lasa aluatul sa stea asa timp de 5 minute pentru ca faina sa absorba toata apa (sa se hidrateze).

Framanta incet cu mainile in castron si, cand incepe sa se inchege, muta aluatul pe baltul de lucru tapetat cu putina faina alba. Aici incepe etapa framantatului propriu-zis, cu rabdare, cel putin 10 minute, pana cand e neted si elastic. Daca este inca usor lipicios, mai adauga faina.

Formeaza o minge din el, pune-l inapoi in bolul tapetat cu faina, acopera-l cu un prosop sau cu folie alimentara si lasa-l la dospit timp de 45-50 de minute, la cald. (eu am folosit cu incredere caloriferul) In acest timp aluatul ar trebui sa isi dubleze volumul.

Scoate-l din nou pe blatul de lucru si loveste-l sau framanta-l usor pentru a scoate aerul din el. Modeleaza-l in forma pe care ti-o doresti (poti folosi orice tava – rotunda, de cozonac) si pune-l intr-o tava unsa cu o jumatate de lingura de ulei. Acopera din nou si mai lasa-l la dospit inca 30 de minute.

Intre timp incinge cuptorul la 200C si pune aluatul al copt. Dupa 15 minute scade temperatura la 170C si mai lasa aluatul inca 30 de minute. Vei stii ca e gata daca atunci cand lovesti coaja de paine va suna a gol.Scoate painea si lasa-o sa se raceasca pe un prosop. Daca nu vrei o coaja prea tare o poti inveli cu totul in prosopul de bucatarie.Ar trebui sa ai rabdare cateva ore sa o lasi sa se odihneasca.

Sursa

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină