Aceasta reteta excelenta se adreseaza tuturor gospodinelor interesate de bucataria traditionala. Afla cum poti prepaa cu usurinta o delicioasa paine taraneasca.
Ingrediente:
- 2 cani de apa calduta
- 2 lingurite de sare
- 4 cani de faina
- 2-3 lingurite de zahar
- 2 linguri de unt la temperatura camerei
Reteta:
– Daca folosesti drojdie uscata la prepararea aluatului, dizolva putin zahar intr-un pahar cu apa si stropeste drojdia in apa indulcita.
– Daca folosesti drojdie instant, amesteca direct faina cu drojdia, zaharul si sarea. Apoi adauga apa si mesteca bine.
– Acopera vasul cu un prosop si tine-l la caldura. Lasa-l sa creasca aproximativ o ora. Daca vrei, poti accelera procesul bagand coca in cuptorul preincalzit la la 176 de grade Celsius.
– Preincalzeste cuptorul la 218 de grade C si pune putin unt la topit, apoi unge cu el doua castroane. Framanta putin coca si intoarce-o bine pe toate partile.
– Foloseste doua furculite pentru a taia aluatul in doua parti egale, apoi transfera-l in cele doua castroane pregatite. Coca este foarte moale la acest pas, asa ca ai grija sa nu se prelinga peste margini.
– Tine aluatul la crescut timp de 20-30 de minute la temperatura camerei. Poti trece la pasul urmator cand coca a crescut putin peste volumul vaselor.
– Asaza castroanele cu painea in cuptor pe gratare separate si tine painea la copt timp de 15 minute la 190 de grade C. Daca nu se rumeneste indeajuns dupa acest timp, mai coace-o inca 5 minute. Ungerea prealabila a vaselor cu unt va facilita scoaterea painii dupa coacere.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro