Pâine tradiţională cu maia. Reţetă sănătoasă pe care o poţi prepara acasă

Pâine tradiţională cu maia. Reţetă sănătoasă pe care o poţi prepara acasă
Pâine tradiţională cu maia. Reţetă sănătoasă pe care o poţi prepara acasă

Acum 1500 de ani i.H., s-a descoperit ca simplul amestec de faina si apa, in contact cu aerul, incepe sa fermenteze si sa creasca, iar atunci cand maiaua a fost adaugata la aluatul obisnuit a rezultat o paine extrem de gustoasa si sanatoasa.

In prezent, painea cu maia este din ce in ce mai apreciata de romani datorita gustului, dar si a faptului ca este mult mai naturala si mai sanatoasa, in comparatie cu cea facuta din aluat dospit de drojdie. Maiaua se mai numeste si drojdie naturala, drojdie salbatica, plamadeala, sau bash.

Ce este „maiaua”?

Maiaua este un agent de fermentare si dospire, ce ia nastere natural, numai din faina si apa.

Aceasta difera de drojdia clasica prin faptul ca fermentii iau nastere natural, in urma contactului microorganismelor din faina integrala cu apa, in anumite conditii de temperatura si umiditate.

Citeste si: Tort cu mere, nuci şi brânză- reţetă delicioasă

Singurul „dezavantaj”al acesteia este timpul foarte mare de obtinere. Procesul obtinerii de maia naturala poate dura si cateva zile, insa odata obtinuta maiaua, aceasta se poate intretine si folosi pentru zeci de paini viitoare, aluat de pizza, cozonaci etc.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Reteta simpla de paine traditionala cu maia- Procesul este simplu, dar trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare. De indata ce maiaua este gata, procesul de preparare a painii va fi mult mai simplu.

Citeste si: Cum să faci cea mai gustoasă reţetă de plăcintă cu brânză sărată!

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

250 g de faina integrala de grau sau secara
150-200 ml de apa

Se amesteca faina cu apa pana se obtine un aluat moale. Nu este recomandat sa adaugi drojdie din comert pentru a stimula cresterea. De asemenea, nu se recomanda nici sare in acest proces pentru ca este conservant si va opri cresterea drojdiilor naturale si bacteriilor.


Este recomandat ca maiaua sa fie facuta intr-un bol inalt, cu gura mica (de exemplu un borcan).

Citeste continuarea aici.

 



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

SALATĂ ORIENTALĂ. Aşa prepari cea mai bună salată orientală. Reţeta pe care o ştiu doar bucătarii de renume

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Scandal monstru între Roberta și Julia! „Să faci pași la tine acasă, tu, nu eu!” Iată ce replici aprige și-au spus cele două concurente și cum a reacționat Sebastian

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies