Acum 1500 de ani i.H., s-a descoperit ca simplul amestec de faina si apa, in contact cu aerul, incepe sa fermenteze si sa creasca, iar atunci cand maiaua a fost adaugata la aluatul obisnuit a rezultat o paine extrem de gustoasa si sanatoasa.
In prezent, painea cu maia este din ce in ce mai apreciata de romani datorita gustului, dar si a faptului ca este mult mai naturala si mai sanatoasa, in comparatie cu cea facuta din aluat dospit de drojdie. Maiaua se mai numeste si drojdie naturala, drojdie salbatica, plamadeala, sau bash.
Ce este „maiaua”?
Maiaua este un agent de fermentare si dospire, ce ia nastere natural, numai din faina si apa. Aceasta difera de drojdia clasica prin faptul ca fermentii iau nastere natural, in urma contactului microorganismelor din faina integrala cu apa, in anumite conditii de temperatura si umiditate.
Citeste si: Tort cu mere, nuci şi brânză- reţetă delicioasă
Singurul „dezavantaj”al acesteia este timpul foarte mare de obtinere. Procesul obtinerii de maia naturala poate dura si cateva zile, insa odata obtinuta maiaua, aceasta se poate intretine si folosi pentru zeci de paini viitoare, aluat de pizza, cozonaci etc.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro
Reteta simpla de paine traditionala cu maia- Procesul este simplu, dar trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare.
Citeste si: Cum să faci cea mai gustoasă reţetă de plăcintă cu brânză sărată!
Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
250 g de faina integrala de grau sau secara
150-200 ml de apa
Se amesteca faina cu apa pana se obtine un aluat moale.
Este recomandat ca maiaua sa fie facuta intr-un bol inalt, cu gura mica (de exemplu un borcan).
Citeste continuarea aici.