Painea este unul dintre alimentele preferate ale romanilor. Aceasta nu lipseste de la nicio masa si nu putine sunt persoanele care mananca chiar si o paine intreaga.
Insa, putine persoane stiu cat de mult le poate afecta painea sanatatea. Painea alba trebuie consumata cu moderatie, deoarece implica riscuri majore pentru sanatate:
1. Creste nivelul de zahar din sange
Pentru prepararea painii se foloseste amidon, care se transforma in organism in glucoza si duce la cresterea rapida a nivelului de zahar din sange. De asemenea, imediat scade si nivelul glicemiei, inducand senzatia de foame.
2. Balonare, constipatie si senzatie de oboseala
Painea este facuta din grau, care, la randul sau, contine o cantitate mare de gluten, ce favorizeaza instalarea bolii celiace. Glutenul duce la intoleranta digestiva, care se manifesta prin balonare, constipatie si stari acute de oboseala.
3. Numerosi aditivi alimentari
Cele mai multe tipuri de paine contin zahar si numerosi aditivi alimentari, care ingreuneaza digestia.
4. Blocheaza absorbita de minerale
Painea contine si numeroase cereale bogate in acid fitic, care blocheaza absorbitia de calciu, fier sau zinc in organism.
5. Continut mare de sare
Cele mai multe sortimente de paine contin si foarte multa sare. De aceea, consumul de astfel de produse poate duce in timp la aparitia cancerului de stomac, a osteoporozei, cataractei, diabetului si a pietrelor la rinichi. De asemenea, cerealele din paine pot duce si la cresterea colesterolului rau, asociat cu bolile cardiovasculare.
Cata paine este sanatos sa mancam zilnic?
Nutritionistii spun ca 100-150 de grame (3-4 felii) de paine consumata zilnic este mai mult decat suficienta pentru a aduce organismului glucidele de care are nevoie. Atentie insa, painea trebuie sa fie una integrala.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro