Ai observat ca painea este cel mai mare dusman al siluetei? Nici o grija, nu esti singura!
Sa alegi cel mai sanatos sortiment de paine poate fi destul de dificil, mai ales daca iti faci cumparaturile dinr-un supermarket “dotat „ cu zeci de paini si painici de diverse forme, ambalaje si preturi.
Iata trei mituri care te pot ajuta sa faci alegerea potrivita:
Daca e mai inchisa la culoare si are printre ingrediente “grau”, e mai sanatoasa, are mai multe fibre – complet fals.
Uita-te pe eticheta si citeste cu atentie. Daca primul ingredient din lunga lista este faina de grau, alba, de uz industrial, renunta la idee.
Faina din care este facuta respectiva paine nu este nici pe departe naturala, ci este albita pe cale chimica, cu ajutorul unor substante deloc prietenoase cu sanatatea noastra. Dintre acestea putem aminti de substanta chimic numita alloxan, care este un agent de inalbire special, despre care se presupune ca ar favoriza aparitia diabetului, prin distrugerea celulelor de tip beta din pancreas.
Painea cu denumiri pretentioase, de genul “contine 7 cereale” este o alegere potrivita –de asemenea, este un mit fals. Nu conteaza ca painea are sapte cereale, important e sa fie si bune si, mai cu seama, celelalte ingrediente sa se incadreze in standardele optime pentru mentinerea sanatatii. Şi de aceasta data, citeste cu atentie eticheta. Ai putea avea surpriza ca, printre cele sapte cereale super-sanatoase, sa regasesti in capul listei de ingrediente acea faina inalbita de care aminteam mai sus.
Painea cu secara este cea mai sanatoasa – desi ar trebui sa fie preparata din 100% cereale integrale, multe sortimente de asa-zisa paine cu secara sunt facute cu faina alba, apa iar abia al treilea ingredient aminteste de biata secara naturala, ceea ce ar trebui sa iti dea de gandit in privinta calitatii acesteia.
Cele mai multe sortimente de paine au in compozitie zahar sau sirop de fructoza, precum si numerosi aditivi alimentari pe care corpul ii asimileaza foarte greu, dar care sunt folositi pentru a compensa pierderile constiente
survenite in urma procesarii bobului de grau.
Majoritatea produselor de panificatie au in lista de ingrediente arome si esente termostabile, cum ar fi E150, acid ascorbic, acid citric (E330), glicerina (E422), maltodextrina, propilen glicol (E1520), substante de ingrosare (guma arabica, guma xantan) si cine stie cate alte E-uri in functie de preferinta producatorului, care au efecte inca nedeslusite pe deplin, dar care cu siguranta nu fac bine sanatatii.
Este unanim acceptat ca o cantitate de 100-150 de grame (3-4 felii) de paine consumata zilnic este mai mult decat suficienta pentru a aduce organismului glucidele de care are nevoie, cu conditia ca painea sa fie integrala bineinteles.
Sursa: Csid.ro
Sa alegi cel mai sanatos sortiment de paine poate fi destul de dificil, mai ales daca iti faci cumparaturile dinr-un supermarket “dotat „ cu zeci de paini si painici de diverse forme, ambalaje si preturi.
Iata trei mituri care te pot ajuta sa faci alegerea potrivita: Daca e mai inchisa la culoare si are printre ingrediente “grau”, e mai sanatoasa, are mai multe fibre – complet fals. Uita-te pe eticheta si citeste cu atentie. Daca primul ingredient din lunga lista este faina de grau, alba, de uz industrial, renunta la idee.
Faina din care este facuta respectiva paine nu este nici pe departe naturala, ci este albita pe cale chimica, cu ajutorul unor substante deloc prietenoase cu sanatatea noastra.
Dintre acestea putem aminti de substanta chimic numita alloxan, care este un agent de inalbire special, despre care se presupune ca ar favoriza aparitia diabetului, prin distrugerea celulelor de tip beta din pancreas.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Painea cu denumiri pretentioase, de genul “contine 7 cereale” este o alegere potrivita –de asemenea, este un mit fals.
Nu conteaza ca painea are sapte cereale, important e sa fie si bune si, mai cu seama, celelalte ingrediente sa se incadreze in standardele optime pentru mentinerea sanatatii. Şi de aceasta data, citeste cu atentie eticheta. Ai putea avea surpriza ca, printre cele sapte cereale super-sanatoase, sa regasesti in capul listei de ingrediente acea faina inalbita de care aminteam mai sus.
Painea cu secara este cea mai sanatoasa – desi ar trebui sa fie preparata din 100% cereale integrale, multe sortimente de asa-zisa paine cu secara sunt facute cu faina alba, apa iar abia al treilea ingredient aminteste de biata secara naturala, ceea ce ar trebui sa iti dea de gandit in privinta calitatii acesteia.
Cele mai multe sortimente de paine au in compozitie zahar sau sirop de fructoza, precum si numerosi aditivi alimentari pe care corpul ii asimileaza foarte greu, dar care sunt folositi pentru a compensa pierderile constiente survenite in urma procesarii bobului de grau.Majoritatea produselor de panificatie au in lista de ingrediente arome si esente termostabile, cum ar fi E150, acid ascorbic, acid citric (E330), glicerina (E422), maltodextrina, propilen glicol (E1520), substante de ingrosare (guma arabica, guma xantan) si cine stie cate alte E-uri in functie de preferinta producatorului, care au efecte inca nedeslusite pe deplin, dar care cu siguranta nu fac bine sanatatii.
Este unanim acceptat ca o cantitate de 100-150 de grame (3-4 felii) de paine consumata zilnic este mai mult decat suficienta pentru a aduce organismului glucidele de care are nevoie, cu conditia ca painea sa fie integrala bineinteles.
Sursa: Csid.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro