Ne intrebam mereu ce trebuie sau ce avem voie sa mancam, cand de fapt totul tine de CAT mancam.
Portia corecta e cea care ne ofera libertatea de a manca orice, dar cu masura. Mezelurile si branzeturile se mananca cu bucatica de 2-3 degete (sau 2-3 felii), dulciurile cate 2-3 lingurite iar fainoasele cate 2-3 linguri.
Daca ar fi sa descriem farfuria ideala, ea ar trebui sa fie de dimensiunea palmelor noastre puse una langa alta. Nu conteaza daca ai palmele mici sau esti copil, farfuria potrivita tie e cat palmele tale. Si din aceasta farfurie jumatate trebuie sa fie legume. Apoi un sfert e reprezentat de proteine (carne, peste, branza, ou) si ultimul sfert de glucide (paine, mamaliga, paste, orez, cartofi, mazare, fasole boabe). Cand vorbim de ciorbe castronul trebuie sa fie cat 2 pumni stransi, asta inseamna 2-3 polonice in functie de persoana. Atentie la copii, ajustati portia in functie de mainile lor. In general portia unui copil de 8-10 ani trebuie sa fie cu 25-30% mai mica decat cea a unui adult.
Si nu doar portia conteaza, ci si numarul de feluri de mancare de la masa. Au trecut vremurile in care puteam sa mancam mai multe feluri, astazi ne putem multumi cu un fel unic la cat suntem de sedentari. Iar daca vreti diversitate si tineti si la silueta, mancati jumatate de portie de aperitiv, fel principal si desert. Ideal ar fi sa impartiti cu cineva fiecare fel, in mod real portiile care ne sunt servite de obicei sunt pentru 2 persoane.
Sursa: Facebook Mihaela Bilic
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro