Domeniul bucatariei este incredibil de vast, insa exista cateva metode de a gati care s-au remarcat prin modul foarte sanatos in care sunt preparate cele mai delicioase mancaruri.
Daca pregatirea micului dejun sau a cinei inseamna, pentru tine, aruncarea unor semipreparate la cuptorul cu microunde sau deschiderea unei pungi cu cereale dulci, este timpul pentru o schimbare, deoarece ai procedat gresit pana in acest moment.
Nu trebuie sa fii o bucatareasa desavarsita pentru a pregati cateva mancaruri delicioase. Trebuie sa stii, insa, cum sa le prepari in mod sanatos.
Cele doua mari avantaje sunt evidente.
Iata care sunt trei dintre cele mai sanatoase metode de a gati:
Gatitul la cuptor
La cuptor poţi pregati foarte multe mancaruri delicioase pe baza de carne sau de legume, deoarece alimentele isi pastrează mult mai bine gustul si nu mai sunt prajite in ulei.
Gatitul la cuptor este recomandat si de nutritionisti, deoarece mancarea gatita astfel iti ofera mult mai multe substanţe nutritive care ar fi, altfel, distruse daca le-ai praji în tigaie.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
In plus, daca nu adaugi atat de multa sare ca in cazul altor metode de a gati, esti mai putin predispusa la aparitia hipertensiunii arteriale.
Pentru a profita, insa, din plin de avantajele gatitului la cuptor, ai nevoie de un cuptor electric. Cuptoarele electrice incorporabile si-au facut loc de cativa ani si in preferintele romanilor, in special ale persoanelor pasionate de gatitul modern, care ofera mult mai multe posibilitati decat cel traditional.
Cuptoarele electrice coc rapid si uniform mancarea. In plus, ele sunt prevazute cu multe functii, precum decongelarea rapida, gatirea asistata de ventilator, retete presetate si chiar o functie de autocuratare.
Totodata, daca vrei pe langa toate aceste functii (si multe altele) sa ai in bucatarie si un cuptor incorporabil modern, cu un design care se va potrivi ca o manusa bucatariei tale, poti alege unul dintre aceste cuptoare electrice multifunctionale din clasa energetica A si A+.Gatirea la abur
De la peste la legume, orice aliment poate fi gatit la abur.
Un strop de lamaie este suficient pentru umiditate, la care poti adauga si putina sare, dupa gust.
Si avem o veste buna: prin gatirea la abur, broccoli isi pastreaza continutul de glucozinolate, substante care previn aparitia celulelor canceroase.
Gatirea alimentelor la abur este recomandata in special atunci cand vrei sa mananci peste sau fructe de mare, deoarece nu afecteaza textura fina a carnii, insa nu sta pe ganduri nici atunci cand vrei sa gatesti
mazare sau piept de pui.Calirea rapida
Cunoscuta si cu numele de „stir frying”, calirea rapida este apreciata datorita rapiditatii cu care se prepara alimentele intr-un vas numit wok. Acestea isi pastreaza substantele nutritive, precum si culoarea, fara sa fie nevoie de grasime.
Carnea de pui, pestele, legumele, orezul si taiteii sunt cele mai potrivite alimente pentru a le gati in wok. Pentru a adauga mai multa savoare mancarii, poti adauga putin ulei de arahide, care este folosit in special in bucataria chinezeasca. Poti folosi si ulei vegetal sau de floarea soarelui, insa este recomandat sa eviti uleiul de masline atunci cand aplici o astfel de metoda de a gati.
Foto: pexels.com