Paradoxul „slabanogilor grasi”: problema afecteaza tot mai multe persoane si este foarte periculoasa, avertizeaza medicii

Paradoxul „slabanogilor grasi”: problema afecteaza tot mai multe persoane si este foarte periculoasa, avertizeaza medicii
Paradoxul „slabanogilor grasi”: problema afecteaza tot mai multe persoane si este foarte periculoasa, avertizeaza medicii

Multe persoane zvelte sunt departe de a avea o stare de sanatate buna.

Contrastul dintre aspectul exterior si ceea ce se intampla in interiorul organismului acestor persoane defineste o stare numita Metabolically Obese Normal Weight (MONW) si constituie una dintre afectiunile care se raspandesc cel mai rapid in societatea occidentala.

Ce inseamna Metabolically Obese Normal Weight (MONW), problema de care sufera „slabanogii grasi”?

Un sfert dintre  persoanele subtiratice sufera de prediabet si sunt „obeze din punct de vedere metabolic”; acesti „slabanogi grasi” („skinny fat”) sunt zvelti, dar nu sunt intr-o forma fizica buna si au obiceiuri de viata nesanatoase.

Ei au mai multa grasime in jurul organelor interne decat ar fi sanatos, au un nivel ridicat de colesterol in sange si probleme de circulatie sangvina, a explicat Sheila Zhou, un specialist care lucreaza in cadrul USANA Health Sciences, o companie ce comercializeaza produse alimentare, suplimente si produse cosmetice promovate ca benefice pentru organism.

Aceste persoane nu au masa musculara suficienta si sunt intr-o forma fizica proasta. Persoanele cu masa musculara mica sunt mai predispuse la aparitia rezistentei la insulina si a diabetului.

In plus, statistici surprinzatoare arata ca, in cazul „slabanogilor grasi” care au diabet, rata mortalitatii este mai mare decat in randul diabeticilor obezi.

Problema este ca persoanele zvelte isi inchipuie ca sunt sanatoase si mult timp pot sa nu-si dea seama ca au probleme. Diabetul este o boala care se dezvolta lent, in 10-30 de ani, iar adesea oamenii nici nu stiu ca se indreapta spre aceasta stare si afla ca au probleme de sanatate doar atunci cand sunt diagnosticati cu diabet sau prediabet.

De aceea, sunt importante analizele periodice, pentru verificarea glicemiei si a profilului lipidic (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride.)

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

In unele cazuri, conditia de „slabanog gras” poate aparea si in mod natural, atunci cand o persoana are un metabolism foarte intens si nu se ingrasa, asa ca nu i se pare necesar sa exerseze sau sa se preocupe sa manance sanatos.

Dar, mai adesea, aceasta stare apare ca urmare a unor obiceiuri daunatoare legate de stilul de viata.

Iata recomandarile specialistilor pentru a evita starea de „slabanog gras.”

1. Renunţaţi la bauturile racoritoare. Chiar si cele care nu contin zahar, ci indulcitori artificiali, fara calorii, sunt daunatoare; indulcitorii interfera cu procesele biochimice normale ale organismului si pot afecta metabolismul.

Citește și: Top 11 cele mai bune filme lansate în anul 2024, conform IMDb! Genuri variate pentru toți cinefilii- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

2.

„Trageti de fiare”. Starea de „slabanog gras” este definita, in principal, de cantitatea prea mare de grasime (in interiorul corpului) si de cantitatea prea mica de masa musculara; ca urmare, in loc de alergari (solutie la care recurg multe persoane pentru a slabi) sau in plus fata de acestea, se recomanda antrenamentul cu greutati, pentru cresterea masei musculare, a flexibilitatii si fortei muschilor. E importanta, de asemenea, antrenarea muschilor trunchiului, ceea ce ajuta functia organelor interne.

3. Nu renuntati complet la nici o grupa de alimente. Sunt la moda azi regimurile fara carbohidrati, dar, de fapt, aceste substante sunt necesare bunei functionari a organismului. Solutia consta in  consumarea lor fara excese si in alegerea unor alimente sanatoase ce contin  carbohidrati: nu dulciuri, paine alba si orez alb, ci cereale integrale, recomanda nutritionistii.
De asemenea, grasimile au un rol important in sanatate; de exemplu, pestele gras, bogat in acizi omega-3, contribuie la reducerea tensiunii arteriale si la stabilizarea nivelului de colesterol.

4. Consumati, cu moderatie, ceai si cafea. Stresul are si el un rol in aparitia starii de „slabanog gras”, iar una dintre metodele de a lupta impotriva lui este consumul de ceai. Ceaiul intensifica emotiile pozitive si relaxarea si reduce nivelul de cortizol (un hormon al stresului) dupa o activitate sau un eveniment stresant, arata cercetari recente.

5. Dormiti suficient. Lipsa de somn stimuleaza productia hormonului de stres numit cortizol, care are ca efecte mancatul in exces, cresterea cantitatii de grasime abdominala si scaderea masei musculare. Unele studii arata ca persoanele care au deficit de somn tind sa creasca in greutate mai mult decat persoanele cu somn normal si au tendinta de a manca in cantitati mai mari zahar, fainoase si diverse alimente nesanatoase, iar alte cercetari indica faptul ca somnul insuficient predispune la diabet.
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies