Descoperă esențele care au făcut istorie și cât de important este parfumul pentru o femeie.
Parfumul este accesoriul care poate influența starea de spirit în cazul femeilor.
Prima sticlă de parfum a fost inventată în Egipt.
Egiptenii vechi au fost primii care au conturat ideea de parfum, pe care îl preparau din uleiuri, flori, smirnă, busuioc sau chiparos. Acestea erau amestecate și supuse unor procese de distilare, obținându-se la final, uleiuri aromate.
Tot în Egipt a fost inventată prima sticlă de parfum, fiind folosită de locuitori în ritualuri religioase sau funerare.
Citeste si: Parfum cu istorie- legendarul Good Girl de la Carolina Herrera
Industria parfumurilor din Grecia
Elenii erau maeștri în obținerea de esențe frumos mirositoare din crini, trandafiri, ulei de măsline sau de migdale.
În Grecia s-a dezvoltat pentru prima dată o industrie a parfumurilor, comercianții mergând din casă în casă, pentru a-și vinde marfa.
O legendă a vremurilor spune că trandafirul, la origini, era o floare albă, fără miros. Într-o zi însă, zeița Venus s-ar fi înțepat într-un spin, sângele a atins petalele trandafirului pe care le-a colorat în roșu, iar după sărutul lui Cupidon ar fi căpătat și parfum.
Citeste si: Top 10 alimente afrodisiace pentrru bărbați și femei care cresc apetitul sexual
Grecii au adus parfumurile la Roma
Moda parfumurilor a fost preluată de la greci, ajungând la Roma, licoarea fiind răspândită doar pentru aristocrați. Cu timpul, a devenit accesibilă și pentru clasele de mijloc.
Pe vremea când decorul orașului era considerat simbolul prosperității, existau prin piețe, fântâni parfumate.
Romanii foloseau parfumurile nu numai în scop personal, ci și în ceremoniile religioase pentru parfumarea camerelor și chiar a animalelor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Primul parfum modern, ,,Apa Regina Ungariei"
În anul 1370, a fost creat primul parfum modern din lume la cererea Reginei Elisabeta a Ungariei, care dorea sa-l seducă pe regele Poloniei cu o aromă deosebită.
Parfumul rămas în istorie, ce purta numele reginei, era un amestec de esențe de rozmarin.
Moda parfumurilor a pătruns în Europa odată cu reinventarea rețetelor vechi și apariția de noi materii prime, vanilia, cacao, piperul, tutunul, nucșoara.
Citeste si: Uleiuri noncomedogenice bune pentru piele. Hidrateaza fără să încarce tenul
Moda parfumurilor în Franța
Caterina de Medici avea o obsesie pentru esențele frumos mirositoare, avand chiar și un parfumier personal care a însoțit-o în Franța (când s-a căsătorit cu Henri II), unde a deschis primul magazin
Se spune că Napoleon era înnebunit după parfumuri și consuma lunar 60 de sticluțe cu miros de iasomie, iar Josephine, supranumită „Nebuna moscului", folosea în exces această aromă, astfel încât și la 60 de ani de la moartea sa, se mai simțea mirosul în camere.
Excesul de parfum în Anglia
Regina Elisabeta a Angliei ordona ca locurile publice cele mai importante sa fie parfumate.
Doamnele din acea epocă foloseau în exces licorile și esențele tari pentru a seduce bărbații.Citeste si: Fructele perfecte pentru tenul gras. Care sunt cele mai bune soluții pentru o piele strălucitoare
Parfumuri pentru femei care au făcut istorie
În zilele noastre, parfumurile sunt folosite de fiecare persoană în parte.
Astfel că, esențele care au făcut istorie, sunt:
*Parfumurile florale: emană feminitate și romantism, dar în același timp pot fi și seducătoare, pasionale. Pentru prepararea acestora se folosesc diverse sortimente de flori, vedetele fiind: trandafirii, crinii, violetele, iasomia.
* Parfumurile orientale: au o istorie inedită. De-a lungul timpului, oamenii au folosit și îmbunătățit rețete străvechi, pe bază de esențe exotice(cafea, ciocolată, cuișoare, scorțișoară, ambergris). Acestea au un miros puternic, misterios, dar mai ales, seducător.
* Parfumurile citrice: sunt ușoare, fresh, utilizate mai mult pe timp de zi. Sunt răcoroase și revigorante datorită ingredientelor: lămâie, portocală, grefă, lime, mandarină sau bergamotă.
* Parfumurile lemnoase: sunt deosebit de interesante și exotice, extrase din lemn de cedru, abanos, santal, salcâm, agar. Se poate combina cu rășină sau esență de flori.
* Parfumurile chypre: se obțin din mușchi de stejar, patchouli și bergamotă.
Citeste si: Cum să devii mai feminină și atrăgătoare. Sfaturi esențiale despre atitudine, stil și igienă
Parfumul, cel mai important accesoriu pentru o femeie
Multe parfumuri au devenit celebre după ce au fost purtate de vedetele de la Hollywood.
„Audrey Hepburn a avut un parfum special creat pentru ea,... cu note de măr, piersică şi trandafiri, sticla fiind roz, o culoare tonică şi jucăuşă, asemenea personajelor cărora le-a dat viaţă. Când a ghidat parfumierul... i-a spus că-şi dorea un parfum care să aibă rolul de accesoriu pentru hainele create de ea, motiv pentru care iniţial îl oferea cadou clientelor sale. Astăzi, multe parfumuri au devenit celebre după ce au fost purtate de nume cunoscute.... nu este o creaţie nouă, însă a fost apreciat şi purtat de Michelle Obama şi Angelina Jolie, având ca ingrediente narcisă, magnolie, iasomie din Italia şi trandafir bulgăresc, plus vanilie şi ambră gri în notele de bază", spune Alexandra Giucă, expert parfumier.
Citeste si: Cum să tratezi pielea arsă de soare care se decojește, potrivit unui medic dermatolog
În general, parfumurile ne definesc stilul de viață, ele reprezintă personalitatea fiecărei persoane, sunt accesoriile cele mai importante pentru o femeie.
„Parfumurile pot sintetiza stilul de viaţă al unei persoane, asta e clar pentru creatorii din domeniu, care aseamănă elixirurile aromate cu o pictură, pe care o admiri pe toată ca întreg, şi nu doar părţile ei componente. Cheia în parfumerie, este să reuşeşti să potriveşti personalitatea muzei cu personalitatea parfumului şi atunci poţi să spui că te-ai apropiat de perfecţiune."- spune proprietarul Lubin.