Deși Guvernul a propus creșterea etapizată a alocațiilor copiilor, aceasta a fost respinsă de către Parlament, care a votat pentru dublarea alocațiilor.
Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile ar fi trebuit să fie mărite de la 1 august a fost respinsă de Camera Deputaților, care a jucat rolul forului decizional. De asemenea, dacă decretul respingerii Ordonanței va fi promulgat de președinte atunci va intra în vigoare legea care stipulează dublarea alocațiilor.
Citeste si: Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis! În următorii doi ani NU se mai pot face aceste lucruri
Proiectul de respingere a avut 166 de voturi „pentru”, 63 „împotrivă” și 29 de deputați au preferat să se abțină. Grupul de deputați USR s-a abținut de la Vot, PNL a votat „împotrivă”, iar PSD „pentru”.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ce se întâmplă cu alocațiile?
Deocamdată, chiar dacă legea poate fi contestată la CCR sau retrimisă în Parlament, alocațiile se vor mări cu doar 20%, în conformitate cu Ordonanța. În funcție de decizia președintelui, alocațiile pot fi dublate după ce legea de respingere a ordonanței va fi publicată în Monitorul Oficial.
Citeste si: S-a schimbat vârsta de pensionare. Legea a trecut de Parlament
„ Ați făcut un joc ieftin prin care președintele a promulgat legea dar guvernul nu o aplică. Nu copiii sunt vinovați pentru modul haotic în care Guvernul Orban a condus țara în ultimele 9 luni de zile. Până la urmă mă întreb pentru ce aveți bani? În timp ce împrumutați miliarde și miliarde de lei, spuneți că nu sunt bani pentru nimic,” a declarat Alfred Simonis, liderul PSD, în cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților.
„Doar PNL a mărit alocațiile. PSD când e în opoziție mărește absolut orice. Românii înțeleg foarte bine acest joc politic,” a continuat liderul PNL, Florin Roman, în timp ce deputatul USR, Cristian Seidler s-a arătat indignat de jocurile de putere: „Pentru că se apropie alegerile mulți politicieni se folosesc de copii pentru a obține voturi mai multe.”
„Această dublare a alocațiilor este cuprinsă în lege și promulgată de președinte. Datoria parlamentului este legiferarea, datoria guvernului este să aplice legile și să nu modifice ceea ce prevede legea.
Citeste si: Premierul Ludovic Orban: "Guvernul va acorda părinţilor un sprijin de 75% din salariu..."