Pască. Tot ce trebuie să știi despre preparatul de Paști, pască. Simbol, tradiții, obiceiuri legate de pască. Rețetă de pască pentru paști.
Pasca este un preparat prezent în toate meniurile pascale, însă nu foarte multe persoane știu ce reprezintă. Preparat cu brânză dulce, ca un desert, sau cu brânză sărată, ca un fel principal, PASCA este un simbol foarte vechi al Sfintelor Paști. În istorie, PASCA era un tip de pâine, mâncată de evrei în timpul sărbătorilor pascale, și se numea „mața”.
Citeste si: Rețetă de plăcintă cu brânză dulce ca la mama acasă. Cum prepari plăcinta cu brânză dulce de vaci și stafide
PASCĂ. Simbol pască
Pasca, era la început o pâine nedospită, realizată din făină obținută din cinci cereale, cunoscută drept „pâinea săracilor”, dar odată cu trecerea timpului, a devenit un preparat nelipsit pe masa de Paști, ce are la bază aluat de cozonac, brânză de vaci, precum și alte condimente sau arome. Simbolul cel mai des realizat pentru decorarea păștii a rămas crucea, amintind de momentul tragic al răstignirii Mântuitorului.
Pasca este unul dintre simbolurile sacrificiului lui Iisus, care s-a jertfit pentru iertarea păcatelor noastre. Pasca se prepară în Sâmbăta Mare, ajunul Învierii, iar forma sa rotundă amintește de scutecele pruncului Iisus. Dacă pasca este dreptunghiulară, este foarte probabil să prezinte un alt simbol creștin, fiind decorată cu o cruce.
Pască. Tradiții și obiceiuri de Paști
Tradiția de a consuma PASCĂ, vine de la obiceiul evreilor, acela de a mânca miel și pâine nedospită, cunoscută drept azima, și ierburi amare, pentru a aminti chnurile prin care au trecut
evreii, în timpul robiei egiptene. Conform tradițiilor străvechi, cojile de la ouăle folosite pentru pască se aruncă într-o apă curgătoare, pentru a fi purtate spre locuri în care stau oameni buni, pentru a prevesti sosirea Sărbătorilor de Paști. Totodată, cojile folosite petru pască se aruncă pentru a proteja găinile și puii pe timpul verii, din a fi atacate de păsări prădătoare.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Cozonac pufos. Secretele marilor bucătari pentru a obține cozonacul perfect
Pasca se duce la Biserică, pentru a fi sfințită, deoarece reprezintă trupul lui Iisus. Preparată din aluat de pâine sau de cozonac, pasca se rupe în bucăți și după ce a fost sfințită, se consumă în prima zi de Paști pentru a alunga bolile și necazurile. Pe lângă pască, tradiția spune că din același aluat, se vor prepara și babe, moși, cozonaci a căror formă va simboliza sicriul în care a fost îngropat Iisus.
O altă tradiție relevă că Iisus le-a zis învățăceilor săi că nu vor mai mânca azime sau turte, copturi nedospite și nesărate, cu ocazia Sfintelor Paști, ci vor mânca pasca sub formă de copturi dospite și sărate, gustoase. Astfel, pentru ca PASCA să iasă bună și gustoasă, gospodina trebuie să facă semnul crucii deasupra aluatului, înainte să o introducă în cuptor, și să rostească „Cruce-n casă,/ Cruce-n piatră,/ Dumnezeu cu noi la masă,/ Maica Precestă pe fereastră“.
Rețetă de pască pentru Paști
Rețetă de pască tradițională
Pentru aluat, vom avea nevoie de: jumătate de kilogram de făină, 150 grame de zahăr, 250 mililitri de lapte, un cub de drojdie, 200 mililitri ulei, două gălbenușuri, un praf de sare și esențe în funcție de gust. Pentru umplutura de pască, folosim: un kilogram de brânză de vaci, 150 grame de stafide, cinci ouă, 200 grame de zahăr tos, 60 grame de unt, 3-4 linguri de griș, coaja rasă de la o lămâie, iar pentru ca PASCA să fie rumenită, o vom
unge cu ajutorul unei pensule, cu un ou bătut.Mod de preparare PASCĂ
Pentru aluat, dizolvăm drojdia în 50 ml de lapte cald, cu o lingură de zahăr și câteva linguri de făină. Restul de zahăr se topește în laptele rămas, iar gălbenușurile se freacă până se omogenizează, cu un praf de sare. Facem făina ca un mușuroi, iardupă ce maiaua a crescut, adăugăm restul ingredientelor, iar uleiul va fi adăugat ultimul.
Citește și: Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap- stirilekanald.ro
Pentru umplutură, amestecăm toate ingredientele: ouăle, zahărul, untul, brânza, stafidele, grișul și coada de lămâie. Din aluat rupem o bucată, iar restul compoziției va fi întins și transferat într-o tavă tapetată cu făină sau hârtie de copt. Compoziția de brânză dulce se pune deasupra aluatului, iar din bucata de cocă păstrată, vom forma o cruce, pe care o punem pe centrul compoziției. Ungem cu ou bătut, facem semnul crucii și punem PASCA la copt.
Rețetă de pască fără aluat
Pentru o formă rotundă de aproximativ 30 de centimetri, avem nevoie de: patru ouă medii, 80 de grame de zahăr praf, 125 de grame de iaurt natural, 50 de grame de amidon de porumb, 500 de grame de brânză de vaci, 25 de grame de gluten, coajă de lămâie, jumătate de plic de praf de copt, esență de vanilie, esență de rom și esență de lămâie.
Mod de preparare PASCĂ fără aluat
Separăm gălbenușurile de albușuri, iar albușurile le vom bate la mixer cu un praf de sare, până se omogenizează și se fac spumă. Într-un vas separat, amestecăm gălbenușurile, pe care le amestecăm cu zahărul, până când devin galben deschis și își dublează volumul. În gălbenușurile bătute cu ajutorul unui mixer, amestecăm brânza de vaci, foarte bine scursă, și iaurtul, până se omogenizează.
Apoi, amestecăm toate ingredientele uscate, amidonul glutenul și praful de copt, pe care le cernem în amestecul de gălbenușuri. Amestecăm cu grijă, ușor, până ce toate ingredientele sunt incorporate, apoi adăugăm albușurile. Se adaugă esențele, coaja de lămâie rasp, iar aluatul obținut trebuie să fie pufos și aromat. Tapetăm forma cu hârtie de copt, adăugăm aluatul și îl nivelăm. Pasca se va coace în cuptorul preîncălzit, preț de 40-45 de minute. Se lasă la frigider peste noapte, pentru ca feliile să se taie mai bine a doua zi, când vom consuma PASCA la masa de Paști.