PAȘTE 2022: De ce se gătește PASCĂ de Paște. Ce simbolizează acest preparat?

de ce se face pasca de paste
PAȘTE 2022: De ce se gătește PASCĂ de Paște. Ce simbolizează acest preparat?

Pasca este unul dintre tradiționalele preparate care se gătesc pentru masa de Paște. Însă știați ce simbolizează?

Aflați din rândurile următoare care sunt mâncărurile specifice de Paște, de ce se gătește pasca de sărbătorile pascale, dar și ce poate simboliza acest preparat tradițional. În plus, descoperiți și o rețetă de pască tradițională, numai bună de preparat.

 

Mâncăruri specifice românești de Paște

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine.

Prin intermediul acestei sărbători pascale, este comemorată Învierea lui Iisus Hristos, care a avut loc în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. În timpul Cinei cea de taină, Iisus s-a pregătiți atât pe el, cât și pe discipolii săi, pentru moartea sa, în timpul Cinei. Moment în care a identificat pâinea ca fiind corpul său, iar vinul, ca sângele său.

În funcție de zonă, masa tradițională de Paște este alcătuită în general, de către creștinii români din următoarele preparate: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, cozonac, pască cu brânză,

dar și nelipsitele ouă roșii.

Drobul de miel are ca ingrediente principale ou, verdeață și măruntaie de miel. Acesta poate să fie servit și ca fel principal sau în combinație cu o felie de cozonac, doar la masa de Paște. Tot specific acestei sărbători pascale, ciorba de miel este una sățioasă, motiv pentru care se recomandă să fie prima mâncată, pentru a lăsa loc și celorlalte preparate absolut delicioase.

Tot aici se încadrează și friptura de miel, care nu lipsește de la masa de Paște.

Ouăle roșii sunt cele care aduc un simbol special Paștelui, motiv pentru care sunt preparate de către gospodine cu multă grijă și îndemânare. Același lucru este legat și de cozonac, care este un preparat foarte consumat la masa de Paște, datorită gustului dulce și savuros pe care îl deține. Alături de toate aceste preparate, pasca cu brânză nu trebuie să lipsească de pe masă în preajma sărbătorilor pascale.

pasca de paste

Citeste si: Când începe Săptămâna Mare a Paștelui 2022

 

De ce se gătește pască de Paște

Legenda spune că în timp ce Iisus ținea o predică pentru apostoli, acesta a fost găzduit de un om foarte bun, care le-a lăsat în traistă, în momentul plecării, o pâine pentru drum, însă fără ca aceștia să știe.

Apostolii l-au întrebat pe Hristos când va fi mai exact Paștele, însă acesta le-a răspuns că atunci când vor găsi pâine în traistă, acela va fi momentul sărbătorii pascale. Iar atunci când apostolii au găsit pâinea în traistă, de atunci se spune că femeile au început să prepare pasca.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Astfel, pentru creștini, pasca este cea mai importantă coptură a Paștelui. Aceasta are o formă rotundă, pentru că se presupune că scutecele lui Hristos au fost rotunde. După ce s-a pregătit pasca, aluatul este așezat în tăvi speciale pentru pască, iar pe margine se așază un aluat împletit din două sau trei sucituri, nu mai mult, nu mai puțin. Astfel, se realizează o cruce în mijlocul acestui preparat tradițional.

Atât pasca, cât și cozonacul se pot prepara în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, pentru a putea fi duse și sfințite la biserică în noaptea de Înviere. După ce este împărțită de către preot și stropită cu aghiazmă, este dusă acasă și este păstrată. Acest aspect simbolizează faptul că suntem părtași la binecuvântarea lui Dumnezeu, care are puterea de a alunga orice rău din jurul nostru.

ce simbolizeaza pasca

Citeste si: Lista de cumpărături pentru Paște. Ce alimente trebuie să conțină coșul de cumpărături

 

Ce simbolizează pasca

Pasca preparată special pentru sărbătorile pascale, reprezintă o pâine rotundă, absolut gustoasă, care semnifică promisiunea învierii trupurilor, dar și a vieții veșnice. Datorită dulceții pe care o are aluatul din care este preparată pasca, sugerează împlinirea sufletească care urmează după strădania din timpul postului.

Pasca este dusă la biserică, pentru a se sfinți. Prin acest ritual, în momentul în care este stropită cu vin de către preotul care ține slujba, pasca devine automat în mod ritualic, o reprezentare a jertfei Mântuitorului.

mancaruri specifice romanesti de paste

Citeste si: Preț PASCĂ Paște 2022: Vești triste pentru români

Citește și: Laura izbucnește în hohote de plâns după ce Sorin aduce dovezi că au vorbit în afara emisiunii! Aflați ce se va întâmpla cu cei doi concurenți în ediția din „Casa iubirii” de sâmbătă, de la orele 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător- stirilekanald.ro

 

Rețetă de Pască tradițională

Ingrediente

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente : brânză dulce (750 gr), ouă (5),  zahăr(10 linguri), smântână (250 gr), făină (2-3 linguri), praf de copt, stafide (50 gr), unt (100 gr+ o linguriță), zahăr vanilat (3-4 plicuri), o lămâie și jumătate de ciocolată neagră.

Mod de preparare

Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a topi untul la foc mic, însă nu trebuie să ajungă în punctul de fierbere. Apoi îl veți pune deoparte pentru a se răci. Într-un recipient veți freca gălbenușurile de ou, cu zahărul simplu, dar și cu cel vanilat, până veți obține o compoziție spumoasă. Peste acestea veți adăuga untul care s-a răcit, brânza dulce, smântâna și coaja rasă de la lămâie, dar și stafidele. Nu uitați să adăugați și un vârf de praf de copt și făină treptat.

Tot acest conținut îl veți amesteca ușor, până veți obține o compoziție asemănătoare cu cea a smântânii. Albușurile le veți bate spumă cu un praf de sare, într-un alt recipient separat. În momentul în care s-a întărit amestecul, îl veți adăuga peste compoziția de brânză și gălbenușuri. Astfel, aluatul pentru pască este gata.

Apoi tot ce mai trebuie să faceți este să ungeți o tavă cu unt, să o tapetați cu făină si să turnați compoziția. Nivelați pasca și introduceți-o la cuptorul încins, pentru aproximativ 35-40 de minute. Pentru un plus de culoare, topiți ciocolata pe baie de aburi, adăugați o linguriță de unt și amestecați, iar când pasca este gata, o puteți stropi cu ciocolata topită. Pasca trebuie lăsată să se răcească, iar preparatul este gata de servit! Poftă bună!

reteta de pasca traditionala

Citeste si: Preț COZONAC Paște 2022: Vești triste pentru români



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Ce înseamnă Postul Paștelui. „Postul să ne aducă bucurie, pentru că este o șansă mare pentru noi!”

Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător

Danciu a pus-o în mare încurcătură pe Naomi: "Adică? Este doar o întrebare". Concurenta din Casa Iubirii dă un răspuns care îi lasă pe toți mască. Au crezut că nu aud bine. Blondina nu s-a sfiit să recunoască în faţa camerelor

Lista de cumpărături pentru Paște. Ce alimente trebuie să conțină coșul de cumpărături

Pensionarii vor primi mai mulți bani la pensie în mai 2025. Vor încasa retroactiv banii, după 8 luni de întârziere

Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies