25 noiembrire 2020 este o zi importantă pentru milioane de români. Iată ce se întâmplă miercuri cu majorarea pensiilor, măsură cerută de PSD.
Veste uriașă pentru milioane de români pensionari. Curtea Constituțională a României dezbate miercuri, 25 noiembrie, sesizarea Guvernului vizavi de proiectul de rectificare bugetară modificat de PSD în Parlament cu amendamentul care prevede creşterea pensiilor cu 40%.
Guvernul susține că parlamentarii nu au indicat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite de amendament.
Curtea Constituţională va avea miercuri o ședință decisivă pentru soarta pensiilor din România, care în același timp ar putea arunca în aer Finanțele țării.
Citeste si: Românii vor primi bani în decembrie. Ce decizie a luat Guvernul
CCR urmează miercuri să dezbată sesizările Guvernului privind proiectul de rectificare bugetară adoptat de Parlament în forma propusă de PDS, care a inclus majorarea pensiilor cu 40%.
Guvernul condus de Ludovic Orban ”reiterează argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Ludovic Orban, despre scăderea salariilor în sectorul bugetar: "Obiectivul nostru nu este să tăiem..."
În plus, Guvernul susține că parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare pentru ca puncrul de pensie să crească cu 40%.
„Un necesar de finanţare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei”
„Odată cu intrarea în vigoare a OUG 135/2020, noua valoare a punctului de pensie respectiv de 1.442 de lei s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat.
Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 de lei aşa cum a modificat legiuitorul şi majorarea salariilor profesorilor ar presupune „un necesar de finanţare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB şi 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05% din PIB)”, susține punctul de vedere al Guvernului, potrivit capital.ro.
Iar „rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 a fost construită pe baza analizelor şi studiilor de impact, reprezentând un echilibru între toate domeniile care au necesitat finanţare astfel încât impactul economic al crizei sanitare să fie redus la cel mai mic nivel posibil.
Mărirea pensiilor 2020. „Cheltuieli fără bază reală în nivelul veniturilor”
„Distorsionarea construcţiei bugetare, prin introducerea de cheltuieli fără bază reală în nivelul veniturilor, are ca finalitate degradarea economică, cu impact negativ în nivelul de trai al tuturor cetăţenilor, inclusiv a prezumtivilor beneficiari ai acestor cheltuieli.
De asemenea, gestionarea contextului economic actual necesită o raportare realistă la situaţia economică internaţională provocată de pandemie şi maximă precauţie în menţinerea echilibrelor bugetare în beneficiul tuturor cetăţenilor”, motivează Executivul condus de Ludovic Orban.
Din cauza crizei sanitare actuale, presiunea asupra bugetului de stat este uriașă, iar riscul de a avea un deficit bugetar în anul 2021 este unul ridicat.
Sursa: capital.ro.