Marcel Ciolacu, în calitate de premier desemnat pentru formarea Guvernului, a prezentat prioritățile programului de guvernare.
Una dintre acestea constă în reducerea treptată a impozitării muncii, în timp ce se propune și creșterea salariului minim. Scopul final este ca, până la încheierea mandatului, orice angajat să beneficieze de un salariu net lunar de minimum 500 de euro.
Citește și: Veste bună pentru mamele care au copiii la școală! Pe ce data vor primi bursele sociale în 2023
Ce se întâmplă cu femeile care au pensiile mai mici de 3.000 de lei
De asemenea, Ciolacu a anunțat că pensiile vor fi majorate, iar creșterea economică țintită va depăși 3% pe an. O altă prioritate a acestuia este rezolvarea definitivă a problemei pensiilor speciale. În acest sens, Marcel Ciolacu a prezentat un nou program de guvernare, promițând că pensiile sub suma de 3000 de lei nu vor fi impozitate, iar până în anul 2025, toți românii care câștigă salariul minim vor beneficia de un venit lunar de 500 de euro.
Marcel Ciolacu a arătat că este nevoie de un nou model economic și social și că nu se mai poate aștepta ca stimularea producției și a locurilor de muncă să vină doar când decid regulile.
„Este nevoie de un nou model economic şi social. NU mai putem aştepta ca stimularea producţiei şi a locurilor de muncă să vină doar când decid regulile pieţei. Piaţa ne-a arătat că, în criză, nu produce eficienţă, ci speculă! Nu este de ajuns doar să protejăm categoriilor vulnerabile, ci este nevoie de un program naţional de reducere a polarizării sociale. Trebuie să avem curajul să ne propunem mai mult! Românii vor să vadă mai multă muncă, seriozitate şi coerenţă din partea celor care administrează ţara. Şi, mai ales, să vadă REFORMELE promise şi REZULTATELE concrete! Eu asta vreau să ofer milioanelor de familii din această ţară!”, a anunţat Marcel Ciolacu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pensii 2023, noutăţi în programul de guvernare
- -O legislație îmbunătățită, care să fie aplicată integral și să aducă echitate, sustenabilitate şi reducerea discrepanțelor
- -între cuantumurile pensiilor celor care au desfăşurat activităţi similare şi au avut contribuții similare la sistemul de
- -pensii
- Recalcularea pensiilor în vederea eliminării inechităţilor
- Măsuri de protecţie socială în domeniul pensiilor
- Prin PNRR, Componenta C8, cu termen limită trimestrul IV 2024, se vor implementa proiecte prin care se va realiza
- -creșterea capacității administrative a CNPP și a instituțiilor subordonate prin digitalizarea întregului sistem cu rezultate
- -directe în simplificarea interacțiunii cu beneficiarii, creșterea ritmului de procesare a solicitărilor, digitalizarea bazelor de date, evaluarea tuturor dosarelor de pensii în perspectiva recalculării și transpunerea tuturor dosarelor de pensii din format letric în format electronic, stocarea informațiilor/arhivelor în baze de date digitale și nu în ultimul rând formarea profesională a personalului în domeniul competențelor digitale
Ce a mai spus Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu a mai adăugat că se trece de la Stabilizarea la Modernizarea economică și socială a țării prin reformele necesare societății românești.
„Trecem de la Stabilizare la Modernizarea economică şi socială a ţării! Prin reformele atât de necesare societăţii şi economiei româneşti! Prin parteneriat cu mediul de afaceri astfel încât aici, în România, să se producă mai mult.
Marcel Ciolacu a prezentat un plan care cuprinde 5 obiective majore. Primul obiectiv vizează soluționarea definitivă a problemei pensiilor speciale și adoptarea unei noi legi privind salarizarea unitară. Al doilea obiectiv este oprirea creșterii prețurilor și restabilirea puterii de cumpărare.
În cadrul celui de-al treilea obiectiv, se dorește dezvoltarea sistemelor publice de educație și sănătate, cu scopul de a convinge românii plecați să revină în țară, având acestea ca principale argumente. Obiectivul următor, denumit patriotism economic, implică dezvoltarea economică prin creșterea producției naționale, atragerea de fonduri europene și alocări bugetare. Ultimul obiectiv se concentrează pe crearea unui număr mai mare de locuri de muncă, care să fie și mai bine plătite.„Trebuie să avem o creştere economică de peste 3% pe an. Trebuie să ducem inflaţia la sub 8% până la final de an. Şi să reducem dependenţa de import! Pentru a atinge toate aceste obiective, prima noastră luptă va fi cu preţurile şi cu specula. În acest sens, avem pregătit un program îndrăzneţ şi coerent prin care vizăm stoparea creşterii preţurilor la principalele alimente de bază. Planul nostru implică – în ponderi diferite – toţi actorii importanţi, de la producători la distribuitori şi, în final, la marile lanţuri de magazine. Atât producătorul român, cât şi consumatorul final trebuie să aibă garanţia că obţin un preţ decent pentru produse de bună calitate!”, a spus Ciolacu.
Pensia minimă va fi de 3000 de lei
El a mai adăugat că țara noastră se află încă în cercul vicios al salariilor mici şi o treime dintre salariaţii primesc acum salariul minim de 3.000 lei brut, adică sub 1.900 de lei net.
„Pe baza dialogului cu sindicatele şi patronatele, vom creşte salariul minim pentru a reduce numărul salariaţilor cu normă întreagă aflaţi în sărăcie. Toţi cei care muncesc trebuie să aibă asigurat un trai decent! La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie să câştige minim 500 de euro net lunar, iar câştigul salarial mediu net să ajungă la 1000 de euro. Acest guvern va avea grijă şi de cei care au muncit o viaţă întreagă! Aşa cum am făcut de fiecare dată când ne-am aflat la guvernare, PENSIILE vor creşte! În plus, toţi românii cu venituri mici şi medii, salariaţi sau pensionari, vor fi în continuare sprijiniţi de stat. Toate formele de ajutor – vouchere pentru alimente şi pentru plata facturilor la energie şi gaze vor continua”, a anunţat Ciolacu.
Citește și: Ce se întâmplă cu femeile cu pensii sub 1.700 de lei! Anunțul făcut de Guvern