Un scandal se iscă în coaliția guvernamentală după o întâlnire tensionată în care s-a discutat despre recalcularea pensiilor speciale pentru români.
Nu există consecințe pentru pensiile speciale și există riscul de a pierde aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile europene.
Citește și: Femeile din România primesc 500 de Euro de la stat, începând cu 8 martie! Ce trebuie să facă
Pensiile femeilor, recalculate
Întrucât coaliția guvernamentală nu a ajuns încă la un consens, a fost format un grup de lucru și a fost avansată varianta de a nu se trece la pensie dincolo de indemnizația președintelui Klaus Iohannis.
Datele furnizate de Casa Națională de Pensii privind aceste pensii de serviciu arată că pensia medie a corpului diplomatic este de aproximativ 5.800 de lei. Aici nu pare să existe o problemă deosebită.
Pensiile pentru parlamentari sunt tot de 5.000 de lei, deci nu pare să fie o problemă deosebită. Deci, până la un salariu de 25.000 de lei pentru președintele Klaus Iohannis, există o oarecare marjă de manevră financiară.
Angajații din aviația civilă au o pensie medie de 11.500 de lei, deci nu este o mare problemă. Diferența maximă este de 25.000 de lei, deci mai există o marjă de manevră.
Cu toate acestea, există probleme în ceea ce privește pensia magistraților. Acolo, pensia medie este de 21.500 de lei, în timp ce salariul total al președintelui este de aproximativ 24.000 de lei.
Pensia maximă pe care o primește fostul magistrat este de 41.000 de lei, deci aici se impune o ajustare.
Acest lucru înseamnă că, dacă se aplică principiul reducerii tuturor pensiilor până la indemnizația președintelui, în acest caz ar trebui să se facă o reducere de 16.000 de lei.
Fostul procuror general Augustin Lazăr este cel care ar trebui să primească o pensie de 41.000
de lei și să piardă 16.000 de lei.Pensii de serviciu
Corpul diplomatic
-aproximativ 5.800 de lei pensie medie
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Funcționari publici parlamentari
aproximativ 5.000 de lei pensie medie
Personal aeronautic civil
aproximativ 11.500 de lei pensie medie
Magistrați
-aproximativ 21.500 de lei pensie medie
-salariul președintelui României: 24.000 de lei
-cea mai mare pensie a unui fost magistrat: 41.000 de lei
Scădere de aproximativ 16.000 de lei
Personal auxiliar instanțe
aproximativ 5.000
Personal Curtea de conturi
aproximativ 5.800 de lei pensie medie.
Recalcularea pensiilor, despre care se discută acum în mod activ, poate fi solicitată de români cu documentele necesare.
Recalcularea pensiei se poate face nu numai pentru cei care au realizat stagiul de cotizare după începerea dreptului la pensie cu limită de vârstă, ci și pentru cei care au lucrat după ce au atins vârsta de pensionare și s-au pensionat.
Prin urmare, o recalculare a drepturilor de pensie poate fi solicitată după începerea dreptului la pensie pentru limită de vârstă și după încheierea oricărui stagiu de cotizare.
Orice cetățean român poate solicita recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de 12 luni sau mai mult.
Ce acte sunt necesare pentru recalcularea pensiei
Pentru a obține o recalculare a pensiei, trebuie să se depună o cerere și mai multe documente la oficiul de pensii de care aparține persoana în cauză.
Iată care sunt actele care trebuie depuse pentru recalcularea pensiei, potrivit Casei de Pensii:
- o cerere
- cuponul de pensie
- carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată
- cartea/buletinul de identitate în original și copie.
Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) se găsește formularul pentru cererea de recalculare a pensiei, care poate fi descărcat, printat și completat.
Citește și: Femeile din România primesc 500 de Euro de la stat, începând cu 8 martie! Ce trebuie să facă