Igiena orală nu este întotdeauna respectată așa cum ar trebui, mai ales în cazul copiilor. Însă știați care sunt regulile pentru a avea o dantură sănătoasă?
Aflați din rândurile următoare care sunt aceste cinci reguli care vă pot ajuta să mențineți dantura sănătoasă pentru copilașul vostru. În plus, descoperiți și care este părerea din punct de vedere medical, a doamnei doctor Denisa Zaharia.
„ Avem vești bune în ceea ce privește pacienții copii, însă este loc și de mai bine! Părinții au devenit din ce în ce mai informați și mai preocupați de sănătatea dentară a copiilor, iar din ce în ce mai mulți preșcolari și școlari vizitează fără teamă clinicile stomatologice până să apară probleme care să implice
Citeste si: Curățarea dinților – care sunt efectele negative ale neglijării procesului de îngrijire al danturii?
Reguli de igienă dentară pentru copii
Periajul corect de dinainte de culcare
Atunci când vine vorba despre momentele de periere a dinților, indiferent că este vorba despre adulți sau despre copii, este deja cunoscut faptul că trebuie să îi periați de cel puțin două ori pe zi.
În cazul copiilor, se recomandă ca aceștia să se spele pe dințișori după fiecare moment în care au consumat bomboane sau băuturi dulci, din cauza faptului că zahărul este cunoscut ca fiind un mare
inamic al dinților. Cu toate acestea, cel mai important periaj va rămâne întotdeauna cel de dinainte de culcare, pentru ca bacteriile să nu se răspândească sau să atace dinții.Se recomandă să îl învățați pe cel mic să acorde cât timp consideră că este necesar, pentru a avea un periaj corect, cu mișcări circulare, timp de aproximativ 2 minute.
Pastă de dinți cu fluor pentru curățarea limbii
Bineînțeles că inclusiv placa bacteriană poate afecta limba, din cauza faptului că își poate face simțită prezența halitoza sau alte astfel de probleme de sănătate. Prin urmare, cel mic ar trebui să își perieze atât dinții, cât și limba.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Atunci când vine vorba despre alegerea potrivită a unei paste de dinți, ar trebui să știi că nu contează ce versiune alegi, ci mai mult contează componența de fluor pe care o conține
Iar atunci când vine vorba despre pasta de dinți pe care ar trebui să o alegeți pentru copii, există anumite paste de dinți speciale, care dețin o cantitate mică de fluor, potrivită pentru dantura acestora.
Citeste si: Tipuri de aparat dentar pentru un zâmbet perfect!
Ață dentară și apă de gură
Exact ca în cazul perierii, chiar și ața dentară rămâne la fel de importantă. Dacă cei mici vor folosi chiar și o ață dentară, atunci aceasta îi va ajuta să elimine destul de ușor resturile de mâncare care, din nefericire, le-au rămas între dințișori.
De asemenea, un alt beneficiu oferit de folosirea aței dentare, constă în reducerea plăcii bacteriene.Prin urmare, ar trebui să îl obișnuiți pe copilaș să folosească și ața dentară, cel puțin o dată pe zi. În plus, puteți apela și la apa de gură, chiar dacă majoritatea persoanelor refuză să o folosească, din pricina faptului că nu sunt siguri de modul său de funcționare. Cu toate acestea, ar trebui să știți faptul că apa de gură poate ajuta în trei moduri diferite, și anume: poate reduce cantitatea de acid din gură, poate curăța zonele mai greu accesibile pentru periaj și poate mineraliza dinții.
Prin urmare, tot ceea ce va face spălarea gurii cu apă de gură, este să aducă un echilibru igienei orale. Se recomandă totuși să apelezi la sfatul medicului dentist, pentru anumite recomandări legate de sensibilitatea copilul tău.
Consumul de fructe, legume crocante sau zahăr și mâncare acidulată
Unul dintre ele mai bune lichide pe care le puteți consuma pentru a aduce beneficii asupra sănătății noastre, este chiar apa. Aceasta poate aduce beneficii chiar și pentru sănătatea orală.
Prin urmare, se recomandă să reduceți cantitatea de sucuri dulci din alimentația copilașului și să alegeți totuși apa. În cazul bebelușilor, se recomandă ca laptele din biberon să fie înlocuit cu apa, pentru ca dantura micuțului să nu fie invadată de bacterii. Astfel, prin această modalitate, gura celui mic se va curăța mai ușor de anumiți acizi, dar și resturi de mâncare, înainte de periere.
De asemenea, un alt factor care ar trebui să fie luat în considerare ține de consumul de alimente proaspete, fructe și legume. Acest lucru este foarte important pentru sănătatea dinților copilului tău, datorită faptului că aduc un aport mare de fibre și contribuie totodată și la întărirea smalțului.
Zahărul este cel care se transformă în acid în cavitatea bucală, prin urmare, este cel care poate eroda smalțul dinților, astfel ducând la apariția cariilor. Pentru a evita acest lucru, ar trebui să acordați atenție la alimentația celui mic și ar trebui să vă asigurați că acesta consumă fructe și sucuri naturale într-un timp cât mai scurt.
Consumul de apă și vizita la medicul stomatolog
În urma acestor reguli pe care ar trebui să le respecte fiecare părinte, care își dorește ca micuțul lor să aibă o dantură sănătoasă, prin urmare, o stare bună de spirit, tot ce trebuie să faceți este ca primul pas să fie reprezentat de o vizită la un medic pedodont, care se pricepere în a discuta cu cei mici. Prin intermediul unei astfel de întâlniri, medicul va menține o discuție cu cel mic și îl va ajuta să scape de orice teamă care l-ar putea face să fie neliniștit cu privire la regulile enumerate mai sus.
Citeste si: De ce frica nu trebuie sa te tina departe de o clinica stomatologica din Bucuresti?