Vizita la dentist este un subiect sensibil, în special pentru copii. Cu toate acestea, cei mici se pot confrunta cu diverse probleme, care trebuie rezolvate.
În cadrul emsiunii „Dimineața cu Noi”, Alin Gabor, medic stomatolog a explicat care sunt secretele periajului dentar la copii, dar și ce presupune sigilarea dentară.
În ce constă sigilarea dentară
Citeste si: TOT ce trebuie să știi despre aparatul dentar
Cea mai răspândită problemă dentară la copii sunt cariile.
„Sigilarea dentară este un procedeu terapeutic non-invaziv, este ca o folie de protecție pentru dinți. Este recomandată copiilor, pentru că sunt predispuși la carii, nu au o igienă dentară foarte bună, mănâncă multe dulciuri. Carbohidrații din dulciuri afectează foarte mult dinții. Aceste carii apar cu predispoziție pe măselele de lapte, care sunt mai slăbuțe, iar ulterior pot apărea și pe cele definitive.”
Cu toate acestea, procedura respectivă nu poate fi făcută la orice vârstă, de aceea medicul stomatolog a explicat care este interavlul de vârstă la care să apelăm la sigilare dentară.
„Măselele de lapte apar undeva la 3-4 ani și atunci este recomandat să ducem copilul la medic, pentru a sigila dințișorii de lapte. Ulterior, se pot sigila măselele permanente, care apar la 6-7 ani, iar în jurul vârstei de 10-13 ani apar premolarii. Ele se pot sigila oricând în perioada aceasta, dar este o condiție esențială ca ele să nu aibă carie.”, a mărturisit dentistul.
Cum obișnuim copiii cu mersul la dentist
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru copii, vizita la stomatolog reprezintă un coșmar, din cauza fricii. De aceea, cel mic trebuie să fie obișnuit cu acel mediu, încă din primele luni ale vieții.
„Este recomandat, de când apar primii dințișori, de la vârsta de 6 luni, să mergem cu copilașii la medicul stomatolog, chiar dacă nu se realizează un procedeu stomatologic, doar să se obișnuiască cu mediul. Nu trebuie începută procedura de la prima vizită la medicul stomatolog.”
Avantajele sigilării dentare
Alin Gabor a explicat că sigilarea dentară reprezintă o metodă de prevenție, nu un tratament. Aceasta are o mulțime de avantaje, precum faptul că durează puțin, nu necesită anestezie și nu provoacă durere.
„Atâta timp cât nu este un proces carios, adică o carie începută pe dintele respectiv, se poate sigila dintele.
Cum menținem sănătatea dinților copiilor
Citeste si: 6 mituri din stomatologie demontate de medicul dentist
Principalul motiv pentru apariția cariilor este o igienă incorctă a dinților. Doctorul a declarat că cei mici trebuie să învețe de mici importanța sănătății dentare. În prezent, există numeroase modalități prin care să atragem copii, fiind interesați mai mult de igiena dinților.
„O igienă bucală corectă, dacă învățăm copilul să se perieze corect, îl ajutăm, îl susținem, stăm acolo să urmărim procesul, cu siguranță nu va face carii, sau va face mai puține. Sunt recomandate periuțele electrice, pentru că îi ajută, este o joacă pentru ei când văd că este electrică. Mai există o metodă, există o pasta de dinți care colorează dinții murdari. Astfel, îl învățăm pe copil să se perieze până îndepărtează toată culoarea respectivă. Astfel, placa bacteriană este îndepărtată.”, a explicat doctorul.
Specialistul a menționat că nu este o anumită vârstă la care părinții să își lase copiii să se spele pe dinți singuri. Doctorul a mărturisit că în momentul în care adulții remarcă faptul că cel mic se periază corect, îl poate lăsa singur, cu mențiunea că este necesară verificarea lui, din când în când, pentru a vedea dacă procesul este executat corect.