În căutarea fericirii, tot mai mulți utilizatori ai aplicațiilor de dating dau, în schimb, peste pericole care i-ar putea aduce la sapă de lemn. La adăpostul unor fotografii cu tinere atrăgătoare, escrocii reușesc să-i ducă de nasi pe cei cuprinși de fiori și apoi să-i șantajeze. Printre victime, sunt și mulți români, iar fenomenul alarmant i-a făcut pe reprezentanții Poliției Române să atragă atenția asupra riscului uriaș.
În aplicația destinată celor care "Se potrivesc", "Discută." si "Se întâlnesc", găsim milioane de utilizatori, inclusiv români care împărtășesc fotografii și date personale. Socializarea la un click distanță are loc, la fel ca-n alte aplicații, in ferestrele de chat unde cei care s-au plăcut pot duce comunicarea oricât de departe își doresc.
Citeste si: Îngrozitor! A mers la o întâlnire cu un bărbat cunoscut pe Tinder și a ajuns desfigurată. Ce i-a făcut
Călin Biriș- specialist rețele sociale: Boții sunt profiluri false, roboti care intra in contact cu cat mai multe persoane pentru a genera fraude. Se folosesc de identitatii altora de pe internet pentru a construi un personaj fals, pe care ei il folosesc pentru a atrage in capcana victime.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Pericolul de pe Tinder. Șantajul, o armă des folosită
În spatele unor conturi false- insoțite de fotografii cu tinere atrăgătoare- se ascund, uneori, indivizi al căror unic scop este să smulgă bani de la naivi.
Cu aceeasi pricepere caracteristica escrocilor, acestia reusesc sa suceasca mintile barbatilor cu care intra in vorba și odată ce le câstigă minima încredere, îi invită să se vadă pe webcam.
Călin Biriș- specialist rețele sociale: Pentru a ne proteja de astfel de situatii, este important sa avem antivirusi si sa nu dam click pe linkuri care ni se par suspecte, care nu ni se par ca ar fi o adresa cunoscuta, cum ar fi gmail, cum ar fi google.
În plasa escrocilor, au picat mii de utilizatori ai aplicațiilor de dating. Ca să îi ferească pe cei care nu știau până acum de astfel de pericole, Poliția Română a lansat un mesaj pe Facebook.
Bogdan Ghebaur- purtător cuv Politia Romana: Datele personale fie pot ajunge intr-o baza de date, fie pot fi accesate anumite profile in numele dvs. Va pot fi blocate telefoanele si daca veti deveni victima unui santaj, cel mai bine ar fi sa va adresati politiei.
Cei care insala astfel utilizatorii ar putea sa primeasca ani de inchisoare, in functie de infractiunea de care se fac vinovati. De cele mai multe ori, indvizii sunt greu de prins pentru ca folosesc adrese IP fantoma.