Ingredientele folosite de producatorii de dulciuri, precum inghetara sau batoanele de ciocolata, ar putea duce la aparitia unor boli inflamatorii cronice.
Descoperirea a fost facuta de un grup de cercetatori care au facut o serie de experimente pe soareci. Acestia au fost hraniti cu emulsificatori folositi in hrana procesata. Rezultatele experimentelor au aratat ca riscul aparitiei unor boli metabolice si a unor boli inflamatorii intestinale era crescut in cazul lor.
Autorii nu au confirmat insa ca exista efecte similare si in cazul oamenilor, dar sugereaza ca aceste ingrediente perturbeaza bariera dintre sistemul imunitar si flora intestinala, alcatuita din microorganismele care traiesc in corpul omenesc.
"Studiul trasmite un mesaj foarte clar ca schimbarile aparute in sursele noastre de hrana altereaza flora intestinala si ne afecteaza sanatatea", a declarat Laren Madsen, microbiolog la Universitatea din Alberta, Canada.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Flora intestinala, alcatuita in mare parte din bacterii, ne ajuta sa luptam impotriva infectiilor si a alergenilor rezistenti, dar poate ataca si mucoasa intestinala.
In mod normal, exista un strat de mucus care separa celulele intestinale de bacterii. Daca bacteriile ajung la acestea, ele pot stimula sistemul imunitar si pot cauza inflamatii. In cazul unei astfel de inflamatii, poate aparea o boala inflamatorie a intestinelor, care cauzeaza diaree, oboseala si dureri abdominale.
Inflamarea cronica poate duce la aparitia obezitatii si la cresterea tensiunii. Pacientii cu o astfel de inflamare sunt predispusi la boli cardiace si la diabet.
Sursa: www.descopera.ro